Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Smittar talkörer lika mycket som körsång?

Det finns tecken på att maximal smittspridning av coronavirus i regel sker när människor sjunger, skrattar, ropar, gråter eller festar tillsammans, skriver Mats Reimer, som undrar hur mycket smitta som i så fall spridits under de senaste veckornas demonstrationer.

Publicerad: 24 juni 2020, 09:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Våren 2020 blev epidemiologiska fackuttryck en del av den allmänna diskursen, däribland R-värdet, det genomsnittliga antal som en smittad person i sin tur smittar vidare till. Ett R-värde över siffran 1 betyder växande antal sjuka. Sjunker det under 1 kommer epidemin till sist att falna och dö. Men R-värdet är ett genomsnitt och döljer det faktum att ett fåtal smittade – så kallade superspridare – står för det mesta av smittspridningen. En del hävdar att blott 10 procent av de smittade står för 80 procent av smittspridningen.

Huruvida superspridare har särskilda personliga egenskaper eller det mer handlar om att en ordinär smittad person av slumpen råkat hamna i extraordinärt ogynnsamma betingelser verkar inte helt klarlagt. Det kan inte vara så roligt att vara bartendern från Ischgl. Och förmodligen var det bara tur att mitt eget 60-årskalas i år inte fick lika tråkiga följder som ett motsvarande kalas i Stockholm.

En av de första sammanställningarna av olika SSE, ”super spreading events”, publicerades inte i en medicinsk tidskrift utan i den frisinnade nättidskriften Quilette. Artikeln COVID-19 Superspreader Events in 28 Countries: Critical Patterns and Lessons av Jonathan Kay är väl värd att läsa även om han inte är läkare utan ingenjör och programmerare.

Konklusionen av hans sammanställning är att maximal smittspridning i regel sker när människor sjunger, skrattar, ropar, gråter eller festar tillsammans. Ett fall som illustrerar detta är den coronainfekterade kabinanställde som smittade många vid ett bröllop men inte en enda ombord på olika flygplan.

Så när de boende i Göteborgs södra skärgård oroat sig för smitta i kollektivtrafiken, på färjorna, hamnade inte fokus på de mest riskabla situationerna. På spårvagnen/bussen/färjan sitter vi svennar så långt från varandra vi kan och tittar ned i tidningen eller telefonen; risken för smittspridning är då liten.

Nu har vackra Vrångö varit centrum för ett mindre lokalt utbrott av covid-19 efter att den ekumeniska kyrkokören samlades för att sjunga i slutet av maj. Sju av tio sångare insjuknade därefter, och av de invånare som vårdcentralen sedan testat på ön var en fjärdedel positiva för corona. Kören tänkte på smitta och höll avstånd under repetitionen, men ett spöregn gjorde att framförandet inte kunde ske utomhus som planerat.

Professor Agnes Wold säger till Göteborgs-Posten att ”körsång är bland det farligaste som finns”, och att det inte ens är en trygg aktivitet utomhus. Då undrar man hur mycket smitta som spridits under de senaste veckornas mer eller mindre lagliga demonstrationer. Är talkörer mindre riskabla än körsång? Kanske Folkhälsomyndighetens råd skulle handla om vad vi gör tillsammans, inte bara om hur många som deltar i en sammankomst.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev