Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Smäll inte igen dörren för klassresenärerna

Vill du bestämma var dina barn ska gå i skola? Du är inte ensam, tre av fyra föräldrar vill samma sak. Men snart kan det fria skolvalet förpassas till en prick i vårt lands historia. Om Socialdemokraterna vinner valet i höst är det inte tomma hot att ta bort valfriheten, det är allvar.

Publicerad: 22 maj 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Friskolor

Tiden är förbi när Socialdemokraterna i ensamt majestät kunde bilda regering. Borta är tiden med 45 procent. Förra valet fick de bara 30 procent. Då måste man kompromissa. Och miljöpartiet är numera mycket negativa till vinstdrivande företag (70 procent av friskolorna), LO vill förbjuda dem, vänsterpartiet kräver att fria skolvalet stängs, tunga S-kommuner i Skåne kräver detsamma och nu har även S-studenterna sällat sig till förbudsivrarna.

De vill skicka tillbaka oss och våra barn till 80-talet, då en kommungubbe i grå polyesterkostym ritade streck på kommunkartan och vips, där var hela din skolgång bestämd. På den tiden avgjorde föräldrarnas val av bostad var du skulle spendera, inte delar utan hela din skolgång. Ville du byta fick du dra en vals för skolans kurator – ge ditt bästa vitadukenframträdande om allergier, mobbing etc. Kanske kanske fick du då byta skola. Många var de barn som tvingades gå kvar med sina mobbare i åratal, barn med koncentrationssvårigheter som aldrig fick en lugnare miljö, ungdomar med annan sexuell läggning som tvingades vara kvar i ensamhetens garderob. Vi hade ett samhälle som såg barn som stöpta ur samma fabriksgjorda form i plast.

Vet du varför det fria skolvalet infördes? För att saker höll på att gå åt helt fel håll. Resultaten började sjunka och kostnaderna skenade. Skatterna var skyhöga. Folk var missnöjda och maktlösa. De enda som kunde välja skola var de privilegierade, de kunde betala sig förbi och bortom de kommunala skolorna. Det ville man ändra på.

Med en skolpeng får nu alla barn välja, inte bara de välbärgade. Och allra mest väljer barnen i förorterna. I en undersökning som Sweco gjort på uppdrag av utbildningsförvaltningen i Stockholm konstateras att allra mest pendlar barn från socioekonomiskt utsatta förorter, som Rinkeby, Farsta och Skärholmen. Flickor pendlar mer än pojkar och så många som 35 procent av elever med utländsk bakgrund pendlar till en skola i ett annat område, nästan dubbelt så många som bland svenska elever. Bland 15-åringarna i Farsta går hela 60 procent i en skola i en annan stadsdel, varav hälften går i innerstaden. De mest populära stadsdelarna att pendla till är Kungsholmen och Norrmalm.

De här barnen är framtidens klassresenärer. De är inte längre kedjade vid sina föräldrars livsval, bakgrund, bostad och området där de växer upp. Och många tar chansen. Framför allt barn med utländska föräldrar. Alla kommer aldrig födas med samma möjligheter, så är det. Människor är olika och väljer olika. Alla barn kommer inte att kunna bo i de fina områdena. Men alla barn har nu möjlighet att gå i en skola där, och kanske få bo där som vuxna. Det fria skolvalet har gjort klassresan ännu lite lättare att göra.

En röst i valet på att stänga eller begränsa valfriheten i skolan är en röst på att smälla igen dörren i ansiktet på alla barn som drömmer om ett annat liv. Glöm inte det.

En röst i valet på att stänga eller begränsa valfriheten i skolan är en röst på att smälla igen dörren i ansiktet på alla barn som drömmer om ett annat liv. Glöm inte det.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Friskolor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev