Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sluta vara flata mot religiös extremism!

Attacker mot det fria ordet är attacker mot demokratin. Oavsett vem som ligger bakom attentatet i Paris måste det vara slut med flatheten gentemot religiös extremism. Militant islamism är ett reellt hot. Och hotet finns inte bara i Syrien. Utan precis utanför vår egen ytterdörr. Sveriges regering och riksdag måste ta kraftfulla tag mot radikaliseringen. Även media måste ta sitt ansvar.

Publicerad: 7 januari 2015, 21:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

YttrandefrihetReligionExtremism

12 människor dog i dag i Paris och många sårades. För att de praktiserade sin yttrandefrihet. Tyvärr är de långt ifrån ensamma. Många människor dör och fängslas varje år bara för att de har utövat och hyllat det fria ordet. Att få tycka och säga vad du vill, kritisera makthavare, religioner och annat i samhället är själva fundamentet som demokratin vilar på.

Bristen därav är ett skäl varför många flyr från sina hemländer. Många invandrare, bland annat muslimer, har flytt från sina hemländer bland annat för att de vill leva i ett land där man får tycka som man vill utan risk för hot och våld.

Ingen har hittills tagit på sig dådet. Om det är muslimska extremister eller inte kommer att visa sig. Jag väntar med att dra slutsatser innan det är avgjort vem som faktiskt ligger bakom. Man måste vara försiktig med det innan man har fakta, det visar inte minst moskébränderna i Sverige de sista veckorna. Ett tips till sittande regering, som var alldeles för snabb med sina uttalandena senast.

Men några som har utsatts för hot och våld av just militanta islamister är konstnären Lars Vilks och Jyllandsposten, som publicerade de omstridda Mohammedkarikatyrerna. Även författaren Salman Rushdie tillhör de många som hotas just av muslimer. Han fick ett dödshot mot sig redan 1988 på grund av sin bok Satansverserna. Lars Vilks står också på islamisternas dödslista, sedan 2012.

Ändå har det funnits en undfallenhet i svensk debatt kring bland annat just Vilks. Att man måste förstå att folk hotar för att bilderna kränker. Få har försvarat honom. Som om Vilks yttrandefrihet på något sätt är mindre värd än någon annans. Som om hoten mot honom inte är riktigt på riktigt. Trots att vi vet att det som hände igår i Paris skulle ha hänt i Danmark redan 2010 om inte polisen hade lyckats stoppa planerna i förväg. En grupp planerade att storma redaktionen med kulsprutor och skjuta ner redaktionen. Precis det som alltså hände i Paris. Fyra svenskar greps, samtliga tidigare dömda i Sverige för våldsbrott.

Oavsett vem som ligger bakom attentatet i Paris måste det vara slut med flatheten gentemot religiös extremism. För militant islamism är ett reellt hot. Och hotet finns inte bara i Syrien. Utan precis utanför vår egen ytterdörr.

Dags för regering och riksdag att ta kraftfulla tag mot radikaliseringen. Nu. Ett första steg borde vara att återkalla pass och hindra de som åkt för att kriga med terrorstämplade organisationer, som IS, Islamiska Staten, att komma hem igen. Oavsett ålder. Och att göra det brottsligt att rekrytera individer i landet, med fängelse och livstids utvisning som påföljd. Flera hundra svenskar strider just nu i Syrien och inte på befolkningens sida. Utan på IS, terrorgruppen som vill utropa ett kalifat, halshugger motståndarna och tar kvinnor som sexslavar.

Jag tror också att det är viktigt att media tar sitt ansvar här. Ett sätt är att de slutar låta Islamiska förbundet, Sverige Unga muslimer etc företräda alla muslimer i alla sammanhang. De företräder i själva verket en mycket liten del av de muslimer som bor i Sverige och snedvrider bilden av hur muslimer i Sverige är och lever. Mest av allt företräder de sig själva och har ett egenintresse av att få så mycket uppmärksamhet och resurser till just sina föreningar. Hitta andra personer. Personer som mycket mer överensstämmer med verkligheten, där den största majoriteten faktiskt är sekulära.

Attacker mot det fria ordet är attacker mot demokratin. Och vi måste alltid kraftfullt markera på minsta lilla. Gör vi inte det har de vunnit. Och bit för bit kommer vi hotas att ge upp de rättigheter vi kämpat oss till under sekler, tills den demokrati vi har bara blir en kuliss. En villkorad chimär där yttrandefriheten hänger på marionettrådar.

Här har media ett särskilt ansvar men var och en kan bidra på sitt sätt. Genom att sprida texter som fördömer dåd, försvarar det fria ordet, skriva egna rader, använda de få eller många, små eller stora kanaler man själv har. Alla kan göra något.

Som en hyllning till yttrandefriheten och de döda har jag publicerat tidningen Charlie Hebdots bilder på min privata blogg, tillsammans med Mohammedkarikatyrerna och Lars Vilks rondellhund.

Länge leve yttrandefriheten!

Flera hundra svenskar strider just nu i Syrien och inte på befolkningens sida. Utan på Daeshs, terrorgruppen som vill utropa ett kalifat, halshugger motståndarna och tar kvinnor som sexslavar.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev