Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Sluta klistra Hitler på era politiska motståndare

Att jämföra ett moderat maktövertagande med stöd av SD med det som var Nazityskland är historielöst och relativiserar vad nazisterna gjorde. Morden blir en del av ett futtigt politiskt spel. De som föll offer är värda mer.

Publicerad: 4 februari 2021, 01:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaNazismModeraternaSocialtjänsten

Hitler. Ständigt dyker han upp. Nu senast i socialdemokratiska ministrars försök att jämföra Moderaternas planer på att ta makten, genom allmänna val, tillsammans med Sverigedemokraterna. Ett svenskt Machtübernahme. Det totala avlägsnandet av svensk demokrati.

Låt oss börja med att slå fast: SD är inte ett nazistparti och Sverige är förutom matematiskt inte några år från 30-talet. De ekonomiska förutsättningarna är helt annorlunda och, om vi nu ska vara helt ärliga, det finns inte demokratiskt stöd för folkmord. Men så dyker han upp. Hitler. Igen.

Det är världens sämsta politiska taktik att försöka smeta Hitler på SD.

Jag har sett SD sedan deras första lokalavdelning heilade omkring på gatorna i min hemstad. Jag vet vilka rötter de har. Vet att deras att deras ursprungliga syfte är att vara partiet för rasister som inte är nazister – även om de var lite dåliga på just det under 90-talet så de i princip bara lockade nazister till sin medlemsskara.

Men efter det. Jag har träffat många sverigedemokrater i mina dar. Och de allra, allra, flesta är människor som – med totalt fel utgångspunkt och med djup okunskap – försöker göra landet bättre. Det är lika fullständigt omöjligt att de skulle ställa till med folkmord så snart de blir ett passivt budgetstöd till Moderaterna. Och det är fullständigt omöjligt att Moderaterna skulle initiera folkmord bara för att säkra sin budget.

Nej, vi får inte glömma SD:s rötter men argumentation måste hålla vissa proportioner. Nazisterna mördade miljoner innan de besegrades. De avskaffade demokratin. Utplånade fackföreningsrörelsen. Fängslade och hade ihjäl socialister. Förintade judar.

Att jämföra ett moderat maktövertagande med stöd av SD med det som var Nazityskland är historielöst och relativiserar vad nazisterna gjorde. Morden blir en del av ett futtigt politiskt spel. De som föll offer är värda mer.

De mördades av politiska skäl. Men inga som är aktuella i Sverige i dag. Ändå dyker Hitler upp.

Det måste ju finnas tusen argument mot olika politiska partier –  utan huvudlösa jämförelser med Hitler. Och om Hitler är det enda argumentet mot ett, eller i det här fallet två, politiska partier är det rimligt att vi som deltar i debatten övertygas om att det där partiet faktiskt leds av en person som motsvarar Hitler. Utan Hitler faller argumenten platt. SD har ingen Hitler. Än.

Samtidigt är högerns sätt att bemöta argumentationen lika illa. Att försöka klistra Hitler på vänstern, vilket tycks vara taktiken, är lika oförståeligt korkat. Nazisterna var inte vänster. De var inte socialdemokrater. De mördade socialdemokrater och privatiserade mer än vad någonsin Moderaterna i Region Stockholm skulle våga sig på.

Och här någonstans står slaget. Historielöshet eller inte. Men om vi ska kunna behålla Hitler och Tyskland på 30-talet som ett pedagogiskt exempel så får inte Hitler användas för att plocka billiga politiska poänger. Hitler var inte billig. Miljoner människor dog. Respektera dem.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev