Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sluta hota förbjuda välfärdsföretag

I veckan kom fackförbundet Kommunal ut med en rapport som visar att de anställda i privata omsorgsföretag har sämre villkor än i kommunala verksamheter, tvärtemot vad som framkommit tidigare. De privatanställda uppges ha lägre lön, är mindre nöjda och jobbar mer deltid. Men läser man rapporten ordentligt framkommer direkt en hel del tveksamheter.

Publicerad: 5 juni 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FackföreningarOmsorgPrivatisering

Kommunals rapport har för det första bara undersökt vad vårdbiträden och undersköterskor tjänar. Sjuksköterskor och chefer, som inte är med i Kommunal, har exkluderats. Dessutom har inga andra villkor och förmåner än lön tagits med.

För det andra gillar inte Kommunal sättet som statliga Statistiska Central Byrån (SCB) mäter löner, där deltidslöner räknas upp som heltidslöner för att kunna jämföras. Därför har Kommunal helt sonika valt bort deltidslönerna. Gillar man inte resultatet hittar man på egna metoder. Intressant grepp.

För enligt SCB:s årliga mätning är lönenivån i privata företag inom hälso- och sjukvård cirka 6 procent högre än i de offentliga. Även inom omsorgsbranschen ligger lönerna högre, knappt 2 procent. Enligt Svenskt Kvalitetsindex, som undersöker hur anställda ser på sitt jobb är dessutom en majoritet av de anställda inom privat omsorg nöjda med arbetsmiljön, vilket inte gäller bland de offentligt anställda. Dubbelt så många som i de offentliga anser att lönen står i proportion till arbetsinsatsen och de är också mer nöjda med ledningen. De är dessutom betydligt mindre sjukskrivna.

Varför Kommunal plötsligt valt en annan metod för att mäta lönerna är svårt att veta. Kanske är det ingen slump att detta sker när valet börjar närma sig – ett val där LO satsar enorma belopp på en socialdemokratisk valseger? Jag hoppas att denna misstanke är fel. Kommunals ansvar är ju i första hand mot sina egna medlemmar, såväl privatanställda som offentliganställda, och inte mot Stefan Löfven.

Men genom att välja en helt annan metod än andra och välja bort yrkesgrupper blir Kommunals rapport varken jämförbar med någon annan undersökning. Den säger inte så mycket alls faktiskt. Men mest av allt säger den att Kommunal är missnöjda.

Om villkoren verkligen var så usla i privat verksamhet, hur kommer det sig att antalet anställda i just denna del av välfärden ökat med hela 30 000 personer sedan 2008? Dessutom finns det en helt logisk förklaring till varför privata omsorgsföretag har fler deltidsanställda: den politiska osäkerhet, som bland andra LO själva har varit med och skapat med sina krav på vinstförbud etc, har givetvis lett till en stor osäkerhet om vad som kommer hända i framtiden. Det visar Konjunkturbarometern. Och vem vågar heltidsanställda folk under de omständigheterna?

Jag vet att fackförbunden gillar att låtsas som att företag verkar i ett vakuum, en liten bubbla där det bara handlar om vad företagen vill eller inte vill. Men sanningen är att alla företag är beroende av vad som händer i omvärlden, bland annat politiska beslut. Extra sårbara för just detta är företagen inom välfärdssektorn. Ett tips: vill ni bidra till att fler företag heltidsanställer och vågar satsa, sluta hota med att förbjuda dem.

Så i stället för att genom sin undersökning faktiskt bidra till mer kunskap om branschen och de anställda, som verkligen behövs, har Kommunal lagt tid och resurser på något som egentligen inte visar så mycket alls faktiskt. Synd tycker jag.

Jag vet att fackförbunden gillar att låtsas som att företag verkar i ett vakuum, en liten bubbla där det bara handlar om vad företagen vill eller inte vill.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev