Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Sluta drömma om sjukvårdsfabriken

Produktion har blivit ett alldeles normalt ord i munnarna på sjukhusvårdens makthavare. Deras fabriksfantasi fått ett så starkt fäste att människor börjat missta drömmen för verklighet. Men den härligt pirriga fantasin som eggade så många beslutsfattare kostar nu hälsa och liv i en utsträckning ingen trodde var möjlig.

Publicerad: 30 december 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetCoronavirusetNya KarolinskaPatienterVårdpersonal

Sjukhuset är en fabrik. I den fantasin har regionernas politiker svävat många år. Nu ska fabrikerna producera oerhört många nya produkter utan ritning. I samband med jätteordern utan slut, covid-19, avslöjades dock en rad omständigheter.

För det första visade det sig att också regeringen trodde att sjukhusen var fabriker. De trodde att det gick utmärkt att hålla samhället öppet utan allvarligare restriktioner än att låta bli att nysa medmänniskor i ansiktet, eftersom fabrikerna bara kan öka produktionstakten. Tryck 1 för att fördubbla antalet intensivvårdplatser.

För det andra visade det sig att sjukhuscheferna, exempelvis Karolinskas Björn Zoëga, älskade att fabriken fick sin nya jätteorder. Med ens kunde han skryta om hur produktionen ökat. Varje maskin hade snurrat snabbare och sådant gör underverk i en ständigt allt mer pressad budget.

Produktion är inget begrepp jag hittar på för att raljera, utan ett alldeles normalt ord i munnarna på sjukhusvårdens makthavare. Tryck 2 för att sluta se sjuka personer som människor, och i stället se dem som produkter.

För det tredje visade det sig att fabriksfantasin fått ett så starkt fäste att människor börjat missta drömmen för verklighet. Så kom det sig att Karolinskas HR-chef Patricia Enocson i augusti i år sa: ”Vår beredskap är mycket god och vi kan återigen växla upp som vi gjorde i våras om det krävs”. Tryck 3 för att sluta se vårdarbetare som människor, och i stället se dem som maskiner.

För det fjärde blottades konsekvenser av att produktion aktivt flyttats från sjukhusen till vinstdrivande aktörer i det så kallade vårdvalet. Vårdvalsmaskinerna kunde nämligen inte hjälpa till med den nya storordern. Det var så illa att Finland och Norge erbjöd sig skicka maskiner, trots att vi har egna i Sverige, men fast monterade i fel fabriker. Tryck 4 för att låta mer skattemedel gå till aktieutdelningar.

För det femte höll regionernas politiker fast vid planen att fabrikerna måste vara billigare i drift. Trots att storordern covid-19 inte är färdigproducerad, och trots att övriga ordrar som fått anstå under tiden byggts upp till en orderhög av gigantiska mått, ska fabrikerna kosta mindre att driva 2021 än 2020. Tryck 5 för att låta bli att hånle när du önskar alla vårdarbetare ett gott nytt år.

För det sjätte kastades allt omkull när något alldeles häpnadsväckande skedde. Det visade sig att vårdmaskinerna hade tankar, känslor, viljor, önskemål, krav, ja några hade till och med drömmar.

Oavsett att politiker och chefer febrilt tryckte på olika knappval gick produktionen inte upp så som man beräknat. Dessutom stod det klart att storleken på nya ordern var ännu större än väntat, och att beställningarna fortsätter trilla in i ökande hastighet.

Och det visade sig att varje order hade tankar, känslor, viljor, önskemål, krav, ja några hade till och med drömmar. Och här är vi nu. Sjukhusen är mer att likna vid korthus än fabriker. Den härligt pirriga fantasin som eggade så många beslutsfattare kostar nu hälsa och liv i en utsträckning ingen trodde var möjlig.

Tryck inte på fler knappar. Släng hela manöverpanelen i kärlet för farligt avfall; så att alla vårdens makthavare avsätts, så att anställda och patienter blir människor igen och tillsammans kan bestämma hur sjukvården ska utformas.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev