Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Slopa rot – Sverige behöver ett LEK-avdrag

Ett nytt år innebär nya möjligheter i landet utan regering. Jona Elings Knutsson spekulerar hur två nya visionära skatteavdrag, LEK och BLEK, skulle lösa flera av våra stora samhällsproblem – om de infördes.

Publicerad: 27 december 2018, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetPsykisk ohälsaSjukfrånvaroFörsäkringskassanArbetsförmedlingen

Med 2019 för dörren i landet utan regering finns äntligen plats för de stora visionerna. Så vad har vi att se fram emot?

Jo. Föräldrar som vill umgås mer med sina barn ska få göra stora skatteavdrag. Eftersom det finns misstanke om att föräldrar fuskar med uttag av vård av barn (Vab) genomförs denna reform. “Vi måste komma tillrätta med fusket”, säger alla riksdagspartier i ett gemensamt uttalande. “Ingen ska behöva glida på sanningen för att orka vara förälder, det är ett viktigt arbete för samhället som vi alla värdesätter”, fortsätter uttalandet.

LEK-avdraget förväntas kosta många miljoner, men samtidigt kommer jakten på eventuella fuskare upphöra vilket sparar skattekronor. Dessutom uppstår fler arbetstillfällen när LEK-ande föräldrar stannar hemma från jobbet. Arbetslösheten förväntas sjunka dramatiskt, och den psykiska ohälsan minska både hos stressade föräldrar, hos lärare vars elever hinner få mer föräldrastöd, hos unga, och hos de arbetslösa som genom reformen kommer i arbete.

Samtidigt diskuteras ytterligare ett avdrag. Det gäller att också få bukt med det förmodade otillåtna uttaget av sjukpenning. Systemet är i dag belastande inte bara för den sjukfrånvarande men för läkarkåren och Försäkringskassan. I stället för att skärpa krav och kontroller ytterligare kommer man tvärtom slå in på ett helt nytt spår, menar bedömare med insyn i riksdagsgrupperna.

Också den som bara känner sig halvdassig kan behöva stanna hemma, är tanken. Den halvdassige gör sannolikt en halvdan arbetsinsats. “Det är alltid bättre att ta en dag i soffan än att smitta arbetskamraterna med virus eller håglöshet”, säger en företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Skattelättnaden går under arbetsnamnet BLEK-avdraget och tillsammans med LEK-avdraget kommer resultatet på arbetslösheten bli direkt omvälvande, enligt experter på Arbetsförmedlingen.

Med hela svenska folket i arbete försvinner integrationsproblemen. Migrationsverket räknar med att behovet av ny arbetskraft kommer bli så stort att kostsamma och långdragna juridiska processer kring asylrätt och uppehållstillstånd går till historien. “Vi hoppas att många av våra handläggare stannar hemma mer med LEK- och BLEK-avdragen, och de som är i tjänst kommer ersätta gränspoliserna och i stället fungera som välkomstkommitté”, meddelar man i ett pressmeddelande som andas stark optimism.

Polismyndigheten har ännu inte svarat på vad gränspoliserna ska ägna sig åt i stället. En anonym polisman stationerad vid gränsen i Malmö twittrar dock “ÄNTLIGEN! Jag har alltid velat köra piket.” Polisfacket låter mer tveksamma. Styrelsen skriver att det finns risk att deras medlemmar i stället stannar hemma för BLEK. En företrädare för förskolorna svarar med att bjuda in ledsna polismän till sig. När förskolebarnen stannar hemma med sina föräldrar för LEK finns plats för poliser som vill kränga av sig den skottsäkra västen och krypa i galonförklädet och ta sig an vattenfärgspuckarna.

Riksbanken bedömer att reformerna kommer bekosta sig själva men några nationalekonomer reser flagg för att så inte kommer bli fallet. Det tycks inte oroa den eniga riksdagen. Landets villor och bostadsrätter har renoverats så det räcker nu, menar riksdagsledamöterna som är beredda att strypa rot-avdraget. Men det ska också ses som ett beslut för klimatets skull, flikar Miljöpartiet in. Den som vill riva ut köket från förra året och ersätta det med ett nytt ska inga skattesubventioner ha, lyder budskapet. Känns det tufft att läsa? Ta en BLEK-dag så är du snart tillbaka på banan.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev