Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Släpp snuttefilten sossar

Tron på hårda högervänsterkonflikters saliggörande verkan på opinionen är en nostalgisk illusion. \

Publicerad: 7 september 2015, 04:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Det finns ett sug efter gamla hederliga konflikter mellan höger och vänster.

Om bara socialdemokrater och moderater förstod att slåss med öppna brynjor och vassa lansar så skulle det mesta vara bättre. Så låter det ofta när politiska journalister och statsvetare kommenterar dagens politiska läge. Samma förklaringsmodell används även gärna av politiker och opinionsbildare som befinner sig ett bra stycke ut i vänsterterrängen.

Jag tänkte på det här med höger och vänster när jag häromkvällen lyssnade på ett panelsamtal som Swedbank arrangerade i Stockholm. Ämnet för kvällen var rasism. I panelen deltog bland andra den unga socialdemokraten Sara Yazdanfar. Om jag förstod henne rätt så var det liksom att spela på motståndarnas planhalva att ge sig alltför mycket hän åt diskussioner om sådant som migrations- och integrationspolitik. Hon föredrog mycket hellre just konflikter som var tydliga på högervänsterskalan.

Jag tror att jag förstår hur hon menar. Men i allt väsentligt är dock det hon och många med henne menar mest uttryck för en alltmer nostalgisk illusion. Eller en snuttefilt att ty sig till då nya frågor och konflikter viner i samhället.

När dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven intervjuades i SVT:s Agenda 2013 sa han ”Jag har lite svårt för det där med höger och vänster, jag tror inte det är någon som kan definiera exakt vad som är vad”. Det blev förstås ett himla liv ute på politikens höger- och vänstermarginaler.

Till exempel skrev Jenny Wennberg på Arbetarbladets ledarsida att det är inte Moderaternas väljare som kommer stanna hemma på valdagen om Socialdemokraterna avskaffar skillnaderna mellan höger och vänster i svensk politik, det är istället Socialdemokraternas potentiella väljare som kommer göra det. Alternativt rösta på Sverigedemokraterna.”

Jag citerar Wennberg eftersom hon väl täcker in vanliga uppfattningar inte bara hos vänsterlutande skribenter och politiker utan även hos många tyckare.

Stefan Löfven har förstås rätt. Socialdemokratin är just socialdemokratisk och har mycket sällan förlorat sig i hårda högervänsterkonflikter. Vilket är själva framgångsformeln för partiet. Vilka viktiga samhällsfrågor har lösts ut efter en stenhård konflikt enligt den skalan? EU-inträdet? Pensionssystemet? FRA? Försvarspolitiken? Vem tror att Socialdemokraterna har något som helst att vinna på att försöka konstruera högervänsterstrider i frågan om invandring, om Nato eller om välfärdsföretagen?

Att Vänsterpartiet och till exempel moderaternas ungdomsförbund ser konflikter på högervänsterskalan som kärnan i all politik är inte konstigt; det är deras levebröd och existensberättigande.

Socialdemokraterna bör dock akta sig för att ge sig in i det gyttret. Ta istället tag i de konflikter som finns här och nu och försök skapa vettiga majoriteter för en politik som uppskattas av medborgarna.

Om bara socialdemokrater och moderater förstod att slåss med öppna brynjor och vassa lansar så skulle det mesta vara bättre.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News