Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Slafset med valsedlar måste bort till extravalet

När konfliktnivån nu ökar i politiken blir det desto viktigare att demokratins spelregler fungerar helt korrekt. Här kan de kommunala valnämnderna på egen hand åtgärda ett problem som staten borde tagit tag i för länge sedan.

Publicerad: 17 december 2014, 05:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med reservation för att den svenska inrikespolitiken nu är en villervalla, så tycks vi av allt att döma gå mot extraval i mars. Man kan föreställa sig att våra allra viktigaste kommunala nämnder, valnämnderna, är måttligt entusiastiska över att behöva dra igång processen igen just när de lagt supervalåret bakom sig.

Men kära valnämnder, låt mig föreslå att ni griper detta tillfälle att på egen hand förbättra den svenska valprocessen. Om det nu ändå ska bli extraval kanske den möjligheten kan höja motivationsgraden en smula? Har valnämnderna den möjligheten? Jodå, möjligheten finns. Men låt mig beskriva bakgrunden först.

Den svenska valproceduren har fått befogad kritik för bristande valhemlighet i röstningen. Tre statsvetare vid Göteborgs och Oslo universitet, Stefan Dahlberg, Göran Duus-Otterström och Johan Karlsson Schaffer, ifrågasätter att väljare i dag plockar sina valsedlar under insyn från andra – en avvikande och tveksam ordning – och rekommenderade i stället att valsedlar ska finnas i röstbåsen alternativt skrivas ut med valsedelsskrivare inne i varje röstbås (DN Debatt 14/9 2014).

Riksdagsvalet den 14 september i år bevakades av 36 internationellt erfarna valobservatörer som bjudits in av riksdagspartiernas biståndsorganisationer.

I sin rapport den 20 november konstaterade observatörerna att ”stället med valsedlar ger anledning till stor oro” eftersom väljare ofta tvingas trängas med varandra när valsedlar ska plockas. Det är mycket få personer som plockar mer än en valsedel för varje val och därför får de flesta i praktiken full insyn i hur andra röstar. Kort sagt: slafset med valsedlar innebär att valhemligheten naggas i kanten.

Det duger inte alls att luta sig mot att det är upp till den enskilde att säkra sin valhemlighet genom att ta flera valsedlar. En säker procedur ska garantera valhemligheten utan att den enskilde tvingas till egna aktiva åtgärder. När det dessutom är mycket få personer som tar flera valsedlar betyder det att handlingen i sig kan bli en politisk signal.

”Bara sverigedemokrater tar flera valsedlar!” snäste en dam i kön till vallokalen i Hägersten och tog sedan demonstrativt endast valsedlar från ett annat parti. Oskicket att fotografera sitt eget röstande och lägga ut på sociala medier bidrar till samma dåliga utveckling. (Varför ska det ens vara tillåtet att fotografera inne i röstbåset?) Valhemligheten måste förbli en stark norm för att valhandlingen ska vara just individuell och fri från yttre tryck.

Vad kan valnämnderna göra åt detta då? Vi torde få vänta länge på att processen ska städas upp genom lagstiftning. Men de kommunala valnämnderna har själva ett visst handlingsutrymme som de borde utnyttja i extravalet. Valobservatörerna rekommenderar i sin rapport att borden med valsedlar avskärmas från insyn. Enligt vallagen (8 kap. 2 §) ska valsedlar läggas ut på ”en lämplig plats” i anslutning till röstmottagningen. Men vallagen föreskriver inte att valsedelsställen prompt måste stå med full insyn från andra. Här kan man hitta bättre lösningar. Så snälla valnämnder, se till att koppla ur autopiloten och utnyttja denna möjlighet i mars!

Vad ska nämnderna göra? Sätt helt enkelt upp skärmar framför ställen med valsedlar i vallokalerna. Lämpligt tryck på skärmarna: ”Gå in EN åt gången. Vänta på din tur.” Ja, det ger längre köer.

Och ja, det kommer att kräva tätare turer till ställen för att kontrollera att inga sabotörer plockar undan valsedlar. Men det är sannerligen välmotiverat extrabesvär. När konfliktnivån nu ökar i politiken blir det desto viktigare att demokratins spelregler fungerar helt korrekt. Här kan de kommunala valnämnderna på egen hand åtgärda ett problem som staten borde tagit tag i för länge sedan.

”Bara sverigedemokrater tar flera valsedlar!” snäste en dam i kön till vallokalen i Hägersten och tog sedan demonstrativt endast valsedlar från ett annat parti.

Peter Santesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev