Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Skillnaden mellan Niedersachsen och Morgan Johansson

En offentlig studie genomförd i tyska delstaten Niedersachsen har visat att migration påverkar våldsbrottsligheten genom att driva den uppåt. I svensk offentlighet har detta varit ett svårberört ämne, där såväl debattörer som ministrar avfärdat behovet av ny kunskap. Men väljarna har rätt till relevant underlag för att ta ställning till den politik som förs.

Publicerad: 4 januari 2018, 13:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KriminalitetMigration

Invandringen har sannolikt drivit på våldsbrottslighet i Tyskland. Det är resultatet av en offentlig studie av data i Niedersachsen, beställd av delstatsregeringen, och som svenska tidningar återger utan större åthävor. Plötsligt är en av de mest känsliga frågorna i svensk offentlighet fullt möjlig att formulera och besvara.

Frågan: Vilken påverkan har immigrationen på våldsbrottsligheten?

Och i Niedersachsens fall, svaret: Data talar för att immigrationen har gett ökad våldsbrottslighet.

I svensk offentlighet är det fullt befogat att tala om ett politiskt och medialt etablissemang som kastat ut rökridåer i båda riktningar, både över frågan och svaret. Standardrepliken har varit att inte ”alla invandrare” är brottslingar eller att brottslighet drivs främst av sociala och ekonomiska faktorer. Det är svar på en annan fråga.

Argumenten för att det görs en motsvarande och aktuell svensk studie handlar inte om att karaktärisera invandrarna som grupp. Det gäller heller inte egenskaper hos enskilda individer med rötter utanför Sverige – man kan givetvis aldrig veta något om människan framför sig grundat på statistik om kollektivet. Att avfärda legitima krav på en uppdaterad studie med att alla invandrare inte begår brott, eller dylikt, är tillskriva sina meningsmotståndare motiv som de inte har.

Frågan gäller alltså inte invandrarnas eller invandrarens egenskaper, utan hur migrationen som sådan påverkar brottsligheten. Och den behöver ställas och utredas i Sverige med samma seriositet som i Tyskland. Det gäller det grova gängvåldet i svenska utanförskapsområden, och det gäller särskilt sexualbrotten.

Det finns starka indikationer på att sexualbrotten ökar i Sverige. Ditåt pekar såväl anmälda brott som självrapporterad utsatthet. I Stockholm vittnar vårdpersonal om att fler söker vård för övergrepp.

Samtidigt vet vi från tidigare studier att invandrare från patriarkala samhällen i Mellanöstern och Afrika – regioner som Sverige har haft en stor invandring från – är kraftigt överrepresenterade bland förövare.

När justitieminister Morgan Johansson har avvisat krav på en uppdaterad studie har han låtit veta att han inte anser att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”

Men om överrepresentationen är oförändrad bör migrationen ha lett till en ökning av sexualbrott. Dessutom kan statistiken om invandrares överrepresentation i brottslighet ge svar på om integrationsåtgärder som vidtagits av svenska regeringar överhuvudtaget är effektiva.

Varken integrations- eller migrationspolitiken är gudagiven, och väljarna har rätt till relevant underlag för att ta ställning till den politik som förs. Det gäller även migrationens effekter på allvarlig kriminalitet, och det bör gälla svenska väljare lika mycket som väljarna i Niedersachsen.

Paulina Neuding, chefredaktör Kvartal, journalist och jurist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetMigration

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev