Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Skickar staten en icke snusluktande räddningspatrull?

När politikerna förbjuder folk i sjukvården – personal såväl som patienter - att lukta snus, tror ni att det sker en anpassning eller inte? Böjer folk rygg? Eller säger ifrån? \

Publicerad: 16 april 2015, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsa

En gammal professor i Uppsala brukade mumla om att svenska folket förfäats. Ehuru stockkonservativ ansåg han det bra att arbetarna ibland strejkade, även när han själv drabbades. Folk borde lära sig kämpa emot likriktandet.

Den gamle reaktionären hade en poäng.

Som när staten bestämmer att dubbdäcken ska av till den 15 april. Då blir det rusning till verkstäderna. Trots att vi alla inser att det är vädret och väglaget som avgör när vi ska byta. Inte lagstiftaren.

Vi lever i ett säkerhetiserat samhälle. Någon har kallat oss för trygghetsnarkomaner. Andra ser som sagt fäaktighet. Och erinrar sig Gunnar Myrdals påstående om att folket är som tamdjur, de anpassar sig.

Det går att lära dem äta tomater – och i värsta fall bo i höghus. Vem vill säga emot direktiv som utfärdas med hänvisning till vår säkerhet?

Visst, en del går att förstå, som att det är bra med säkra leksaker, eller ännu mer, sugsäkra nappar.

Säkerhet i domstolar, säkerhet för nationen Sverige, säkerhet på flyget: Jättebra.

Men är fyllskallar på sjön ett så stort problem att det behöver vara samma regelverk som i trafiken? En viss återklang av Darwin kan väl ibland vara befogat?

En demagog skulle säkert kunna göra något på att ordet ”trygghet” får 34 tusen träffar på riksdagens hemsida, medan ”tillväxt” kommer upp i 26 tusen. Och bemötas med argumentet att ”säkerhet” får 36 tusen medan ”arbete” får drygt 100 tusen.

Jag vet folk som måste passera 4 dörrar med kort och kod för att ta sig fram till skrivbordet.

Sen har vi det där med den flitiga användningen av broddar… Man kan förstå att gamla tanter vill ha isdubbar på fötterna. Med 70 000 osteroporos-orienterade frakturer i detta land, till en kostnad på nästan 5 miljarder, kan det till och med rubriceras som ett ”samhällsproblem”. Men vuxna karlar i medelåldern?

Vi får kanske snart en hel nation som går omkring som om de gjort i brallorna.

Förr hade vägarbetare och poliser på förrättning en larmgul väst för att markera närvaro. Sen fick något försäkringsbolag för sig att förskolebarnen borde lysas upp. Efter följde pensionärer, som trots dystra framtidsutsikter ansåg sig vilja markera sitt skyddsvärde.

Nu går inte bara vanligt folk omkring med lysande färger och reflexer, utan även deras husdjur är utklädda i skimrande färger.

Folk utrustar till och med sina hundjävlar med kläder när det blir några minusgrader. Fido kan få hosta annars!

Och mackarna lovar droppfria slangar – bara vi räknar till 5 – vilket sannolikt räddar planeten från undergång.

Vi får också höra att det krävs full mobiltäckning i fjällen så att folk kan gå vilse i trygg förvissning om att staten skickar någon icke snusluktande räddningspatrull att rädda dem. Det räcker tydligen inte längre med att ropa på Fantomen för den som är i knipa.

Skärp er!

Vi får också höra att det krävs full mobiltäckning i fjällen så att folk kan gå vilse i trygg förvissning om att staten skickar någon icke snusluktande räddningspatrull att rädda dem.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Folkhälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev