Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Skadligt att reducera politiken till ett spel

Strategi är en ofrånkomlig del av all politisk verksamhet. Men inte den enda, och framför allt inte den främsta.

Publicerad: 31 maj 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Politik

Att leva i en värld där Donald Trump är världens mäktigaste man känns lite som att ofrivilligt vara inskriven i någons manus. Trump är egentligen för mycket av en dramaturgisk poäng för att vara verklig.

Men verkligheten överträffar som bekant dikten och USA:s president är därför en brandgul man som kombinerar smak för det totalitära med oförmåga att uttrycka sig i fullständiga meningar. Egentligen allt han gjort sedan han valdes har varit totala PR-katastrofer, men det verkar inte spela någon roll. Kanske för att han är en perfekt skrattspegel av vår tid.

Trump excellerar i politik som sken. Han är miljardären som poserar i rum helt inredda i guld, samtidigt som han lockar fler fattiga vita än någon tidigare republikansk presidentkandidat. Han surfar på invandringsmotstånd med löften om att ett annat lands regering ska bekosta en 300 mil lång mur. Det som engagerat honom mest är att bevisa att publiken vid hans installationstal var större än Obamas, trots att all dokumentation visar motsatsen.

Trump är helt enkelt inte en man som ens försöker vara trovärdig. Eventuellt är det själva poängen. Kanske är det vad uppgivna väljare uppskattar. Delvis är det vad vi förtjänar.

Den mediala bevakningen av politik handlar ofta just om vems publik som är störst. Motivet till det som sägs till publiken tros alltid vara ett annat än det uttalade. Samhällsproblem är enbart taktiska positioner.

Medieforskarna Jesper Strömbäck och Lars Nord har nyligen visat att svensk nyhetsrapportering handlar allt mer om politik som spel. De menar att detta är problematiskt både för att det ger människor sämre underlag att själva bilda sig en uppfattning i sak, och för att forskningen visar att det ökar misstron mot politiker och medier samt minskar intresset för politik.

Politiska kommentatorer ägnar sig än mindre åt sakfrågor. Nya politiska analyser presenteras i princip dagligen, men de handlar nästan enbart om politik som spel. För tillfället om potentiella utfall i höstens budgetomröstning, samt, förstås, hur en regering ska pusslas ihop efter nästa val. Inget av detta är oviktiga frågor, men mängden spaltmeter antyder att läget är mer komplicerat än ”inget block har majoritet och om framtiden vet vi inget”.

Det är det inte. Men det blir ju inte många klick av en sådan analys.

Strategi är en ofrånkomlig del av all politisk verksamhet. Men inte den enda, och framför allt inte den främsta. De politiska idéerna och reformerna blir vad vi diskuterar oss fram till. Har vi ingen levande offentlig debatt om vad vi ska göra med samhället, blir politikens innehåll sämre.

Svenska politiska kommentatorer är varken skyldiga till Trumps valseger eller till att svenska politiker ibland fokuserar på kortsiktiga utspel. Men precis som att det är ett problem att politiken formar smarta människor till talepunktsmaskiner, är det ett problem att den politiska journalistiken präglar skarpa analytiker till att mest fundera över taktik, personstrider och opinionsväxlingar.

Det är tankekraft som skulle kunna användas bättre. Det är inte som att samtiden saknar verkliga problem.

Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, socialdemokratisk författare och bloggare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev