Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukskrivning är ingen bra medicin

En sjukskrivning kan kännas skön för stunden men är i längden skadlig. Att nekas sjukskrivning av Försäkringskassan minskar risken att hamna utanför arbetsmarknaden, det visar nu även en rapport från Riksrevisionen.

Publicerad: 15 december 2016, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadFörsäkringskassanSjukskrivningar

Arbete är medicin och sjukskrivning leder inte alltid till bättre hälsa. Men samhällsnormen är att den som inte mår bra måste stanna hemma och repa sig. Arbete ses som ett straff och att behöva arbeta utan att vara fullt frisk uppfattas som en förolämpning.

Det är klart att det finns mängder av sjukdomstillstånd där sjukskrivning och återhämtning är nödvändigt. Men, sjukskrivningens passivisering och isolering kan också förvärra. Ibland är kanske förändring i arbetet, snarare än inget arbete alls, vägen till hälsa.

De läkare som av och omsorg om sina patienter låter bli att sjukskriva står under hård press. Omsorgen tolkas som illvilja. Journalistiken medverkar till att fastslå den normen. Dramaturgin är ”David mot Goliat”: den lilla sjuka människan mot onda Försäkringskassan som vägrar låta henne stanna hemma mot betalning trots ledvärk och sargat psyke

Det politiskt oberoende nätverket med det lite vitsiga namnet Läkare med gränser finns till stöd för de läkare som känner press att sjukskriva. Två av eldsjälarna är psykiatern Åsa Kadowaki och allmänmedicinaren Urban Bengtson. De håller föreläsningar där de hjälper läkare att upprätthålla sin professionalitet och undvika medikalisering av normala reaktioner på livets påfrestningar.

”Vi har blivit överkänsliga för livet, för upptagna av oss själva och tror att vi har rätt att må bra hela tiden”, citeras Kadowaki i en ledartext av DN:s före detta ledarskribent Hanne Kjöller, som har skrivit mycket om de ökande sjukskrivningarna.

Hon menar att systemet leder till att vi förskjuter makt och ansvar från oss själva till samhället – och därför tenderar att fastna i lidande. Liksom Kadowaki och Bengtson har Kjöller fått kritik för att hon påtalar att sjukskrivning gör oss sjukare.

Men nu ger Riksrevisionen dem rätt i färska rapporten: Är sjukskrivning bra för hälsan?.

Det entydiga svaret är: nej. Enligt rapporten har sjukfrånvaron i Sverige ökat sex år i rad och kostnaderna för sjukpenningen har fördubblats sedan 2010. I år beräknas sjukpenningskostnaden bli 40 miljarder kronor.

En sjukskrivning kan kännas skön för stunden men är i längden skadlig. Att nekas sjukskrivning av Försäkringskassan minskar risken att hamna utanför arbetsmarknaden. Resultaten visar att nekad sjukpenning minskar också framtida sjukfrånvaro, plus att det leder till ett mer jämställt uttag från sjukförsäkringen. Kvinnor är nämligen sjukskrivna mer än män och ett nekande minskar deras framtida sjukfrånvaro mer än män.

Rapporten belyser också att ju mer generös försäkringen är, desto viktigare blir det att skapa incitament mot överutnyttjande. Ja, skärpta sjukförsäkringsregler är alltså vägen till välfärd.

De minskade utbetalningarna av sjukpenning samt sjuk- och aktivitetsersättning innebär en besparing på i genomsnitt 140 000 kronor per individ samtidigt som nekad sjukpenning ökar individens arbetsinkomst. Sjukskrivna som inte får fortsatt sjukpenning återgår helt enkelt i arbete. Sparsam sjukskrivningsgrad ger alltså vinst i både hälsa, den sjukes plånbok och statens kassa. Dessutom räddar man kommande generationer. Forskning visar nämligen att barn till sjukskrivna föräldrar löper högre risk än andra att själva nyttja sjukpenning.

De läkare som vågar neka sjukskrivning när sjukskrivning ändå inte kan betraktas som en ”medicin” hjälper alltså både patienter – och deras barn och barnbarn – att må bättre.

Det är inget straff utan en väg till god hälsa.

Dramaturgin är ”David mot Goliat”: den lilla sjuka människan mot onda Försäkringskassan som vägrar låta henne stanna hemma mot betalning trots ledvärk och sargat psyke

Anna Ekelund Nachman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News