Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Separerade bad en gammal svensk tradition

Man pratar om pedofiler, toplessbad, kalsonger under badbyxan eller varför par får bada men inte basta ihop. Nu oroar stökiga ungdomar och könsseparata badtider. Bada könsseparat - fundamentalism och kvinnoförtryck eller medborgerlig rättighet?

Publicerad: 6 april 2016, 04:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Vågorna går ständigt höga i badhusdebatten. Eller debatterna, i plural: simhallen är en ständig källa till diskussion. Ibland avhandlas huruvida små pojkar får följa med in i damernas omklädningsrum, ibland om det ens bör finnas dam- och herromklädning.

Så länge jag minns har kvinnor och män på kommunala svenska badhus kunnat bada var för sig. På 80-talet mötte vi tredjeklassare på Karlsrobadet i Eslöv damer som just hade klivit nakna ur bassängen. En annan dag var det gubbarnas tur, och därutöver mixade bad. På Liljeholmsbadet i Stockholm har man alltid haft dam- och herrdagar (damer måndag, herrar fredag).

Men minnet är kort och nu inbillar vi oss att denna ursvenska tradition nyss har burits hit från Mellanöstern. Det är kulturell appropriering fast tvärtom: vi låtsas att svensk kultur är utländsk, vilket gör ta seden dit du kommer-argumentet ihåligt.

Alla som bor i Sverige betalar skatt via inkomster och moms. Kommunernas kultur- och fritidsverksamhet bekostas av oss alla, så även de kraftigt subventionerade badhusen. Vi betalar - vare sig vi bor på landsbygden, i storstan eller i en förort där majoriteten inte känner sig bekväma i att bada tillsammans. Är man med och betalar bör man få något tillbaka, till exempel möjligheten att simma som man tycker känns mest avslappnat. Om att betala skatt är en medborgerlig plikt, så är att bada som man finner lämpligast en rättighet.

Hittills har kvinnor fått bada utan att ha män gloende på sina celluliter, och män har sluppit dra in hängbuken några timmar i veckan. Nu ska simhallen inte längre vara en plats för rekreation utan en yta där människor som har bidragit till dess existens ska fostras i hur man badar rätt.

Privata badhus kan få ha vilka obskyra regler de vill, muslimska föreningen och förbundet Humanisterna kan bygga sina alldeles egna badhus. Men så länge kommunala badhus bekostas med allmänna medel ska de tillmötesgå sina bidragsgivares önskemål. Vill många bada könsseparerat - fixa det!

Säkert finns det en förhoppning att man genom att förbjuda könsseparata badmöjligheter skyndar på integrationen, men resultatet kan bli att man genom sin etnocentriska övertygelse att vår kultur är bättre än er endast offrar människors simkunskaper.

Ett underliggande argument till mixade bad är att invandrarkvinnor ska räddas från förtryck. Men det finns belägg för att deras möjlighet att integreras i det nya samhället ökar om de inte helt tvingas bryta med sina föräldrars kultur.

De badar på skilda tider men blir läkare, och bäddar för att deras barn i sin tur ska kunna bada när och med vem de vill.

Bara för att en tjej slänger av sig slöjan och badar med killar så väljer hon inte automatiskt ett mansdominerat yrke, tar ut endast sex månaders föräldraledighet och tatuerar carpe diem i svanken. Allt har sin tid och ingenting kan påskyndas med statlig fostran och tvång.

Anna Ekelund Nachman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev