lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Separationen stat-kyrka en halvmesyr utom i hyckleriet

Religion hör inte hemma i offentliga Sverige. Men fortfarande säger lagen att skolan ska bygga på ”kristen grund” och skattebetalare tvingas finansiera friskolor med totalitära värderingar. \

Publicerad: 18 juni 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ReligionFriskolorYttrandefrihet

Ett av vår tids viktigaste museum är Newseum i Washington. Det är en enastående hyllning till demokratin och dess vakthund, den fria pressen. Här skildras USA:s upplysta historia.

Nybyggarna har flytt förtryck, fattigdom, krig och religiös förföljelse i England och Europa. På museet lotsas besökaren via upproret mot britterna, slaveriets avskaffande, presidentmord, krig i när och fjärran, kvinnlig frigörelse och svart medborgarrättskamp fram till våra dagars galna jihadism.

Newseum har kostat fyra miljarder att bygga och ligger på Pennsylvania Avenue, den klassiska länken mellan Kongressen och Vita Huset. På denna paradgata har amerikanska demokrater marscherat i protest upp och ner många gånger.

Därför känns det självklart att Newseums yttre fasad pryds av de fem grundläggande friheter som 1791 slogs fast i den amerikanska konstitutionens första tillägg:

■ Religionsfrihet (ingen religion får ges en särställning eller förhindras att utövas).
■ Yttrandefrihet.
■ Pressfrihet.
■ Mötesfrihet.
■ Rätten att påtala missförhållanden och föreslå nya lagar utan repressalier.

I förra numret av Dagens Samhälle (nr 23/2015, finns att beställa här) intervjuades Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, med anledning av hans angelägna bok Upplysning i det 21:a århundradet. En väckarklocka!

I dessa tider av islamistisk fanatism, postmodern relativism ända in i Rosenbad och skruvade krav på (”god”) diskriminering utifrån hudfärg, kön, tro och sexualitet måste västvärldens demokratiska urkunder, liksom ett samhälle baserat på vetenskap och forskning, åter försvaras.

Ett upplyst samhälle är tolerant och sekulärt. Det är olämpligt att blanda religion och politik i offentligt finansierade verksamheter. Då får vi konflikter om allehanda trosföreställningar, som om det inte räckte med partipolitikens egna irrvägar.

USA och Frankrike, som haft revolutioner och djupa frihetsideal, skiljer tydligt på stat och religion. Hos oss är separationen stat-kyrka en halvmesyr utom i hyckleriet; de avkristnade politikerna har behållit kyrkan som en sekulär maktbas (väljare).

Så Svenska kyrkan leds av politiker (svaga i tron men starka i köttet) med Wanja Lundby-Wedin (S) som nummer 2 efter ärkebiskopen. I jämlikhetens namn borde hon kräva makt även över det islamska Sverige. Moskéerna har ju långt fler troende (läs väljare) på sina bönestunder.

Och fortfarande säger lagen att skolan ska bygga på ”kristen grund”, skattebetalare tvingas finansiera friskolor med totalitära värderingar, religiösa sekter lever på statliga och kommunala bidrag.

Men i offentlig tjänst behöver man inte uppföra sig som folk med hänvisning till sin religion. Exempelvis slipper vissa män ta ”orena” kommunanställda kvinnor i hand. Kort sagt, denna icke-sekulariserade ordning förtjänar också att dömas ut som ”medeltida”.

Ett upplyst samhälle är tolerant och sekulärt. Det är olämpligt att blanda religion och politik i offentligt finansierade verksamheter.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev