Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

SD dyker upp som de rödgrönas välfärdskompis

Enligt SCB är vinstfesten i välfärdsbolagen redan över. Men vem bryr sig om helheten? V-S-MP med 44 procent i riksdagen har nu föreslagit ett rejält vinstutdelningsstopp. Och bara timmarna efter presskonferensen flaggade SD upp att de nog kan stödja de rödgröna i vinstfrågan.

Publicerad: 9 oktober 2014, 09:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraternaMiljöpartietVänsterpartietVinster i välfärden

I min hand har jag SCB:s purfärska välfärdsstatistik. Välfärdsföretagens genomsnittliga rörelsemarginal var 5 procent 2012. Ser man till skolföretagen stannar snittet på blygsamma 3 procent. Tar man in bolagsskatten i kalkylen kan man konstatera att runt 98 procent av alla pengar stannade kvar i välfärden. Detta kallar vår statsminister för ”vinstjakt” och ”vinstfest”.

2012 uppgick alla rörelseresultat (vinst före räntor och skatt) till 7,7 miljarder, varav merparten återinvesterades. Med tanke på att svenskarna spenderade otroliga 885 miljarder kronor (skatter plus avgifter) på utbildning, vård och omsorg motsvarade alla privata rörelsevinster i landet 0,9 procent av den totala summan 2012. Noll komma nio.

Vinsterna har redan reglerats hårt. Av marknaden. Inte på bolagsnivå, men för välfärden som helhet. Jämför också dessa 7,7 miljarder med att kommunerna betalar 10–12 skattemiljarder om året på sina snabbväxande miljardlån för att underhålla välfärden. Bankvinster är fredade.

Men vem bryr sig om helheten? Det är bara att gratulera Jonas Sjöstedt till en klar delseger i kampen mot hållbara finanser för 10 000 företagare och deras 220 000 anställda, varav 75 procent är kvinnor. Lägg också till kommunerna och den dryga miljon elever, föräldrar, brukare, anhöriga och patienter som drabbas av kampen mot medborgarnas egenmakt.

Läser man texten från trion Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Gustav Fridolin är det inget annat än ett rejält vinstutdelningsstopp som föreslås. Den skolföretagare som till exempel belånat huset och satsat en miljon kronor privat ska få ta ut högst 20 000–50 000 kronor om året, enligt förslaget. Tydligare kan ett företagarförakt egentligen inte formuleras.

Den postmoderna vänstern har triangulerat sig så djupt in i S-leden att vanliga pragmatiska socialdemokrater hamnat i bakvattnet. Inom LO finns väldigt många som har mer gemensamt med Vänsterpartiet än S. Min gissning är därför att Jonas Sjöstedts indirekta maktbas utgörs av mer än halva MP och en tredjedel av S, alltså runt 20 procent.

Att Sjöstedt parlamentariskt sett återskapat en rödgrön blockpolitik är kanske mest betydelsefullt för mandatperioden 2014-2018. Tillsammans har V-S-MP dock bara 44 procent i riksdagen. Så bara timmarna efter presskonferensen flaggade Sverigedemokraterna upp att de nog kan stödja de rödgröna i vinstfrågan.

Överraskad?

Statsvetaren och S-forskaren Stig-Björn Ljunggren påminde i förra numret av tidningen Dagens Samhälle om att det går en klar nationalistisk välfärdslinje från det tidiga 1900-talets högerspöke Rudolf Kjellén via Per Albin Hanssons socialutopiska ”Folkhemmet” hela vägen rakt in i dagens riksdagskakel där nostalgi- och baklängesprofeten heter Jimmie Åkesson.

Ja. Jösses. Är det 2014? Läs Ljunggrens text, den finns här.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev