tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

SD del av en internationell rörelse

På 20- och 30-talen exploaterade högerextrema rörelser den nöd och fattigdom som rådde. I dag är bilden mer komplicerad. Globaliseringen uppfattas som ett hot både av personer i maktställning och av de som är rädda för att förlora det lilla de har.

Publicerad: 29 september 2014, 06:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

De som letar efter effektiva metoder att argumentera mot Sverigedemokraterna letar sannolikt förgäves. Det gäller för övrigt alla som försöker hitta metoder att argumentera med människor som tror och som inte är intresserade av att veta. Människor som är oroliga vill inte ha en massa krångliga förklaringar, de vill ha något att tro på. Om det är rätt eller fel är inte så noga, huvudsaken är att det har en tro att lita tillI det avseendet är det ingen skillnad på folk som röstar på SD för att de tror att invandringen är orsaken till den oro de känner, eller folk som röstar på Miljöpartiet för att de tror att klimatet kan kontrolleras med vindsnurror och solpaneler, eller socialdemokrater som tror att vård och omsorg blir bra bara man förbjuder företag att göra vinst på sådana verksamheter.

Det vore i och för sig önskvärt att människor tog ställning till politiska frågor efter att ha lärt sig området, tagit reda på fakta, förstår sammanhangen och sakligt väger för- och nackdelar med olika åtgärder. Så går det dock inte till. Politik är inte en rationell verksamhet. Det är en verksamhet som bygger mer på känsla än på intellekt. Intellektuella politiker är sällan framgångsrika.

De etablerade partierna må slå varandra i huvudet med hundralappar hit och dit i skatteskalorna, med betyg i fyran eller inte, men det är bara kalenderbitare som kan hänga med. Det handlar i stället om att försöka vara förtroendeinjagande – eller underblåsa fördomar eller föreställningar om andra partier.

Det sker ibland försåtligt, ibland öppet. När en “neutral” journalist på reportageplats skriver“maktpartiet socialdemokraterna” så är det en enorm framgång för borgerliga propagandister. Det spelar på väljarnas (tyvärr ofta korrekta) uppfattning, om hur socialdemokratiska kommunalpampar uppträder. I socialdemokratisk gräsrotspropaganda sprider man gärna uppfattningen att moderater ser ner på “vanligt folk” och när Fredrik Reinfeldt hävdar att Stefan Löfven inte är “värdig att styra landet” så bekräftar han en känsla som håller lågan brinnande hos både socialdemokrater och vänsterpartister. Vilket nog inte var avsikten.

När etablerade partier kritiserar SD för att exploatera människors diffusa oro med en felaktig och fördomsfull analys och politik så kastar de sten i glashus. Jan Björklund och FP har exploaterat människors oro för skolan på samma sätt. Den borgerliga föreställningen om att sociala trygghetssystem gör människor lata har inte bättre saklig grund än SDs vanföreställningar om invandrare.

På 20- och 30-talet lyckades nazistiska och fascistiska rörelser exploatera den oro som skapades av ekonomisk nöd och politisk osäkerhet. I dag är bilden mer komplicerad. Den globaliserade ekonomin uppfattas som ett hot både av människor som har en maktställning i det“gamla” samhället och av människor som är rädda att förlora det lilla de har. I religiöst dominerade samhällen upplevs sekulariseringen som ett hot av både religiösa överhuvuden och familjeöverhuvuden. Och alla oroliga lockas av ledare och rörelser som har enkla svar. Det är högkonjunktur för både jihadister och tepartister.

Det är lätt att vara pessimist inför den här utvecklingen. Man kanske skulle bli professionell undergångsprofet och slå mynt av eländet.

Det är högkonjunktur för både jihadister och tepartister.

Per Ahlström, Författare och debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev