Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sårbar välfärd kräver hållbar flyktingpolitik

Den 21 juni röstar riksdagen om en åtstramad flyktingpolitik. Sverige ska tillfälligt införa tidsbegränsade uppehållstillstånd istället för permanenta. Rätten till anhöriginvandring begränsas och försörjningskraven skärps. En majoritet i socialförsäkringsutskottet bedömer att Sverige behöver anpassa regelverket till miniminivå enligt EU-rätten och internationella konventioner.

Publicerad: 17 juni 2016, 05:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenVälfärdIVOMigrationUppehållstillståndNyanlända eleverÅtstramad flyktingpolitik

Förslagen har förutsägbart mötts av ramaskrin från Svenska Kyrkan, Unicef, Rädda Barnen och andra apostlar som lever i den bekväma illusionen att en välfärdsstat klarar vilka förändringar som helst. De negligerar att Sverige välkomnat en kvarts miljon människor på flykt under ynka två års tid, mer per capita än något annat land i OECD eller EU. Migrationsverket beräknar att det kan anlända ytterligare 60 000 asylsökande i år.

Tillfälliga uppehållstillstånd finns redan i Tyskland, Danmark, Finland, Norge, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien. Tyskland, Danmark, Finland och Norge har även nyligen skärpt eller aviserat att de skärper regelverket för familjeåterförening och försörjningsstöd. Det är tyvärr utopiskt att Sverige kan ha mer generösa regler än länder i vår närhet.

Förra året tog Sverige solidariskt emot 71 000 barn. I vissa kommuner är uppemot varannan elev nyanländ men tydligast syns påfrestningarna i socialtjänsten. Bristerna var uppenbara långt före den dramatiska ökningen av antalet asylsökande. Nu tänjs resurserna till det yttersta. ”Socialtjänsten är i fritt fall i dag”, konstaterade Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR i början av året.

Enligt en enkät från SKL, Sveriges Kommuner och landsting, i december i fjor svarade tre av fyra kommuner att de sänkt ambitionsnivån inom barn- och ungdomsverksamheten. Den 14 juni rapporterade Sveriges Radio att i december hade ett 30-tal kommuner i Sverige anmält sig själva till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att de inte längre uppfyller socialtjänstlagens krav. Sex månader senare har antalet tredubblats. Myndigheten har i juni fått in 89 lex Sarah-anmälningar från 79 kommuner. Orosanmälningar blir liggande. Utredningar påbörjas inte. Barn placeras i familjehem som inte kontrolleras.

7 av 10 socialsekreterare överväger att söka jobb utanför socialtjänsten enligt Novus och hälften svarar att de inte kan jobba rättssäkert på grund av ärendemängden. Sedan 2010 har antalet nya sjukskrivningar bland socialsekreterare till följd av stress ökat med nästan 70 procent och i vissa kommuner är hälften av medarbetarna inom socialtjänsten sjukskrivna.

De som högljutt begråter regeringens flyktingpolitik behöver inse att det är samhällets mest utsatta som betalar priset när skyddsnäten överansträngs och brister. Det är inte välavlönade biskopar eller generalsekreterare som drabbas. De flesta förordar hållbarhet när det gäller miljön, att vi har ett moraliskt ansvar att överlämna en fungerande natur till nästa generation. Samma långsiktiga omtanke måste omfamna den sårbara välfärdsstaten som skyddar våra svagaste.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev