Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sängar på rad i en gympasal – och sen då?

Migrationsverkets boendeplatser tar nu slut och flera partier har lagt förslag på hur situationen ska hanteras. Centerpartiet vill att asylsökande själva får ordna boenden, som dock ska vara godkända. Arma de kommunala tjänstemän som ska fatta besluten. Det är i detaljerna som hjulen fastnar, skriver Peter Santesson.

Publicerad: 18 november 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitik

Ord, varningar och prognoser räcker bara så långt. En del saker måste bli synliga och konkreta för att man ska kunna greppa dem. Därför var det naturligt att många togs på sängen av att boendeplatser för asylsökande nu tar slut, trots att Migrationsverket varnade för det redan i oktober.

När jag ser bilden slås jag av att det är första gången jag ser hur det ser ut på insidan. Det är Gefle Dagblad som rapporterar om en idrottshall som kommunen gjort om till asylboende.

Gymnastiksalen är helt fylld av rader med enkla sängar som står uppställda, gavel mot gavel. Här ska 60 personer försöka sova. När bilden blir konkret kommer också de konkreta frågorna. Hur länge står man ut? Konflikter? Hygien? Säkerhet för de boende? Hur i hela friden ska detta fungera på riktigt? Det svindlar.

Men det är bara tillfälligt, sägs det både här och gissningsvis på många andra platser i Sverige just nu. ”Men vi får se om det blir längre med tanke på att det ser ut som det gör”, säger kommunens flyktingsamordnare. Risken finns. I Malmö används nu Malmömässan som boende i tio dagar. Det rymmer upp till 600 personer. Det blir långa sängrader i mässhallarna, det. Vad händer sen?

Flera av partierna har nu tagit ansatser till förslag på hur den akuta situationen ska hanteras. Här behövs en generös inställning. Att klaga på senfärdighet vore meningslöst, och att förslagen är skissartade ligger i sakens natur. Det är både komplext och extremt bråttom.

Ändå blir det tydligt att det är i detaljerna som problemen kommer att bo. Kristdemokraterna tänker sig transitzoner där hitresta ska samlas upp inför en asylprocess eller en snabbavvisning. Ungefär som Malmömässan då? Men det är inget fängsligt förvar, och de som skjutsas dit från gränskontrollen kan avvika redan innan asylansökan har lämnats in.

”Lämnar flyktingarna så är det Migrationsverkets ansvar” säger polisen som beskriver det som ett hål i gränskontrollsystemet. Onekligen. Samtidigt, vad vore alternativet? (Försök följa den tanken ned i konkreta detaljer. Skala sedan upp bilden till 10 000 som kommer per vecka. Hur verkar det?)

Centerpartiet föreslår en lösning i motsatt riktning: att endast ordna boenden för asylsökande som tillhör prioriterade grupper (såsom barnfamiljer), medan övriga får lösa bostad själva med en fördubblad dagersättning. Den utgår dock först efter att kommunen godkänt boendet om den sökande bosätter sig i ett utanförskapsområde. Funkar de detaljerna?

Man kan i huvudsak tänka sig två upplägg här. Antingen får den sökande en fördubblad ersättning med en gång, men skulle därefter få den prövad om man skriver sig i ett utanförskapsområde. Det skapar incitament till svartskrivning på falska adresser och en risk för galopperande framväxt av rena slumboenden.

Alternativet vore att den fördubblade ersättningen utgår först efter en kommunal prövning av den bostad som den sökande har funnit.

Men arma den kommunala tjänsteman som ska fatta det beslutet – att bestämma att hemlösa sökanden som inte hittar godtagbart boende ska bli sittande med halva dagersättningen mot den som funnit en bostad. Vart tar de vägen? Är detta en myndighetsuppgift som kommunerna vore villiga att få på sitt bord?

Det är i sådana praktiska detaljer som hjulen nu fastnar. Även skissartade förslag är mycket bättre än inga alls. Men nu är läget skarpt. Hur ska detta konkret kunna hanteras? Är någon ens i närheten av att kunna svara?

Hur länge står man ut? Konflikter? Hygien? Säkerhet för de boende? Hur i hela friden ska detta fungera på riktigt? Det svindlar.

Peter Santesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev