Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Samtycke kan bli ett vapen i förövarens händer

Hur lätt är det inte att övertala någon med dålig självkänsla att uttala samtycke mot sin innersta vilja?

Publicerad: 19 december 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergrepp

Från den 1 juli 2018 föreslås samtyckeslagen träda i kraft och det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen deltar frivilligt.

”Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt” sa statsminister Stefan Löfven (S) när lagen presenterades och menade att den ska vara ett verktyg för att förändra samhällets attityder och värderingar.

”Det viktiga är signalen till Sveriges män och pojkar” underströk justitieminister Morgan Johansson (S), och Isabella Lövin (MP) beskrev lagen som ”ett nytt kapitel i svensk jämställdhetshistoria”.

Redan i dag kan en gärningsman i de allra flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt och inga instanser har bedömt att en samtyckesparagraf kommer att leda till fler fällande domar, men Morgan Johansson är ändå hoppfull: ”Vår bedömning är att fler kommer att lagföras.”

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anser att en rättsstat inte bör stifta lagar som inte kan upprätthållas: ”De problem vi har i dag handlar ytterst om bevisproblem då sex normalt sker utan vittnen. Man ska inte påverka samhället genom att kriminalisera saker om man inte tror på en ökad effektivitet i fråga om fler lagförda. Det riskerar att urholka lagstiftningen och rättstillämpningen.”

Ramberg efterlyser mer resurser till polisen, ett effektivare utredningsarbete och att våldtäktsoffer anmäler så snart de kan.

Själv ser jag samtyckeslagen på sin höjd som en besvärjelse, och ingenting som gör nytta vid skarpt läge. Vi vill undgå alla sexuella överträdelser men främst sådana som den i Malmö i helgen där en 17-årig tjej blev våldtagen av flera män. Inga ”signaler till Sveriges pojkar och män” och ingen samtyckeslag i världen kan förhindra det.

Jag är rädd att samtyckeslagen kan bli ett vapen i händerna på förövaren. Hur lätt är det inte att övertala någon med dålig självkänsla att uttala samtycke mot sin innersta vilja? Övergrepp kan maskeras då förövaren triumfatoriskt understryker att samtycke fanns. Och utan vittnen, hur ska samtycke registreras rent tekniskt – formulär, app, filmsnutt?

Det finns en yrkeskategori som har lång erfarenhet av samtycke: sexarbetare. De kommer på förhand överens med temporära sexualpartners om vad som ska ske, vad som inte får förekomma och vad det är värt. Man kan tycka vad man vill om prostitution men jag anser att vi har mycket att lära av sexarbetares sätt att kommunicera: prata innan om vad ni tänder på och vad ni absolut inte vill göra. Rak kommunikation skulle få väldigt många frågetecken att rätas ut och många sexuella övertramp skulle aldrig behöva ske.

De grövsta övergreppen kommer vi inte åt med en samtyckeslag men kanske avskräckande straff, utvisning i fall med förövare som inte har uppehållstillstånd, återkallade medborgarskap och i värsta fall utvisning av hela familjer om förövaren är minderårig skulle fungera som incitament att lära sina barn vad som är vedervärdigt och absolut förbjudet och vad som gäller för precis alla ”Sveriges män och pojkar.”

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sexuella övergrepp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev