Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Saft och bullar fungerar, enligt polisen i Norge

I Oslo har det svenska valet varit nästan lika stort som i Sverige. Förstasidan på den stora norska morgontidningen Verdens Gang, VG, pryddes i söndags av en ituriven svensk flagga.

Publicerad: 13 september 2018, 04:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I revan i det gula korset på flaggan fanns två porträtt: Jimmie Åkesson i förgrunden och Stefan Löfven i bakgrunden. Under bilderna två citat: ”Fascister och nazister går in och ut ur partiet” från Löfven och ”De passar inte in i Sverige” från Åkesson.

”Jag är rasist” löd en jätterubrik på den blanka söndagsbilagan VG Helgs första sida. En liten bild i nederkanten visade en rasist med mörk hy: ”Kenny Oma (47 år) kom från Somalia till det svenska ’folkhemmet’ för 34 år sedan. I morgon röstar han på Sverigedemokraterna och en strängare invandringspolitik. Vad nu, Sverige?”

Reportern Yasmin Sfrintzeris och fotografen Krister Sørebø har besökt Rosengård och grannområdet Almgården, där SD fick 40 procent av rösterna 2014. De tio sidorna ger inte den förväntade bilden av kaos och nära förestående undergång.

Nyanserade röster från boende och experter kommer fram: det finns en positiv utveckling med färre socialbidragstagare och minskad arbetslöshet. Ett pensionärspar som heter Jönsson har bott i Rosengård i årtionden och trivs bra. ”De har aldrig känt sig otrygga.”

Sina förnamn vill de dock inte ha i tidningen. ”Ekteparet er de eneste etnisk svenske” i sin uppgång med 28 lägenheter. Jag inser att jag inte vet vad en etnisk svensk är. En sökning visar att såväl definition som statistik saknas.

Paret Jönsson är modiga som vågar försvara sitt förtalade bostadsområde. Det är förstås också modigt av Kenny Oma från Somalia att framträda som rasist, även om det är svårt att förstå hur han tänker. Hans kamrater blir arga och lämnar honom ensam med journalisten när han säger så. ”Det har kommit för många kulturer som inte anpassar sig till varandra”, suckar han.

Det kommer ingen fråga om hur han själv anpassar sig. Kanske genom att rösta på SD? Svenskare än så kan ingen afrikan bli? Det kanske rent av är ett sätt att bli en riktig skåning? I Skåne där jag bor, blev SD största parti i 20 av 33 kommuner. En fråga uppstår: Kan en rättänkande sverigedemokrat godkänna en afrikan som skåning? Hjälper det eller stjälper det att bekänna sig som rasist, i ett parti som officiellt står för nolltolerans mot rasism?

Ledaren i norska VG den svenska valsöndagen borde läsas av alla som oroas av svenska utanförskapsområden. Oslo kommun och polisen har tillsammans satsat på förebyggande sociala insatser. 242 unga i Grorud och Alna fick sommarjobb. Polisen fick 30 nya tjänster för att skapa tillit. Resultatet sammanfattas i rubriken ”Mindre kriminalitet”.

16 miljoner kronor till snabba åtgärder, 10 miljoner till upprustning av fritidslokaler och 15 miljoner till åtgärder mot gängkriminalitet. Lite pengar? Ja, men de är få, de 151 personer som beräknas stå för mer än en tredjedel av brottsligheten. Kanske är det den sortens förebyggande sociala åtgärder som SD för Sveriges del avfärdar som ”saft och bullar”. Men polisen vid Stovner polisstation i Oslo konstaterar: ”Det fungerar”.

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev