Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sådant är tillståndet i Malmö

Det nya prestigeprojektet Hylliebadet i Malmö har ända sedan det öppnade dragits med ordningsproblem och tvingas ha vakter och kameraövervakning.

Publicerad: 20 mars 2017, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MalmöKriminalitet

Det är en dussinnotis från Sydsvenskan om Hylliebadet i Malmö: Fem yngre män har betett sig stökigt, trots personalens tillsägningar. Badvakter försöker avvisa männen, som då blir hotfulla. När ordningsvakter och till slut polis tillkallas, blir en av männen våldsam och grips för våld mot tjänsteman.

Historien om Hylliebadet i Malmö innehåller en numera välkänd mix av högtflygande löften från politiskt håll och dysfunktionell realitet, på det där sättet som blivit utmärkande för områden med sociala problem i Sverige.

Hylliebadet är en av Malmös prestigesatsningar de senaste åren, en toppmodern badhusanläggning på 11 400 kvadratmeter, byggd med en budget på 350 miljoner kronor. I broschyren ”En plats i världen” berättade Malmö stad om det nya badet, som skulle bli ”en mötesplats för hela Malmö”.

”Detta är ’top of the line’”, berättade Johan Hermansson, tillträdande fritidsdirektör i Malmö stad för Skånska Dagbladet.

Och badet skulle vara tillgängligt för alla. ”Alla ska kunna ta sig till andra våningens relaxavdelning med fyra bastur, varav en med en utomhusplats under bar himmel.” lovade kommunen. Det handlade om en vällovlig satsning på funktionshinderanpassning, men tillgänglighet kan begränsas på fler sätt.

När Hylliebadet öppnade sommaren för två år sedan bjöd kommunen på invigningsfest med shower och tal av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Men redan före invigningen hade Malmö begärt och fått tillstånd att sätta upp övervakningskameror. Det gjordes mot bakgrund av att stökiga ungdomsgäng, våld och hotfull stämning under flera år förpestade tillvaron för gäster och personal på badet Aq-va-kul.

Det dröjde inte mer än en dag efter invigningen innan ett ungdomsgäng hotade personalen och alla attraktioner därför fick stängas. Efter tre veckor hade man fått utöka personalstyrkan och anlita ordningsvakter för att upprätthålla säkerheten.

Ordningsproblemen har fortsatt sedan dess, framför allt på den ”relaxavdelning” som enligt Malmö stad skulle vara tillgänglig för alla. Det finns dagar i veckan då kvinnlig personal inte vill gå dit på grund av stökiga och hotfulla gäster. Kvinnliga anställda har fått höra nedsättande kommentarer, enligt incidentrapporter som Sydsvenskan tagit del av. Personal har också hotats med misshandel. Således överväger kommunen nu att anlita vakter även för relaxavdelningen.

Den senaste tidens våldsvåg i Malmö, med 18 skjutningar bara i år, eller fem mord och 13 mordförsök, har återigen riktat uppmärksamheten mot den organiserade brottsligheten i staden. Men vill man förstå hur hotfull stämning och otrygghet sätter sin prägel på Malmö räcker det inte att se till det grövsta våldet.

Badhus är som bibliotek – öppna, sårbara platser som traditionellt fungerat utan kameror, väktare och polisbeskydd. Kommunens flaggskepp Hylliebadet är som utlovat en ”mötesplats för hela Malmö” – och är därför beroende av uniformerad personal, kameror och säkerhetstänkande. Sådant är tillståndet i Malmö.

LÄS ÄVEN: Anna Ekelund Nachman: Parallellt juridiskt system mer än spricka i fasaden.

LÄS ÄVEN: Malmöbornas trygghet har ignorerats. 

Badhus är som bibliotek – öppna, sårbara platser som traditionellt fungerat utan kameror, väktare och polisbeskydd.

Paulina Neuding

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MalmöKriminalitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev