Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Så tiggare i snygga kläder är okej?

Jag läser och läser och läser och kan ändå inte för mitt liv begripa vad de som företräder ett förbud mot tiggeri egentligen vill åstadkomma.

Publicerad: 11 januari 2017, 05:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tiggeriförbud

Jag tycker också att det är för jävligt att vi lever i en värld som är så ojämlik att människor måste tigga för att överleva.

Jag avskyr den starka antiromism som driver romer från sina hemländer till en kall plats utanför något köpcentrum eller ett Systembolag i den rika delen av Europa.

Men inget av dessa problem försvinner med ett förbud mot tiggeri.

I princip skulle vi bara flytta fattigdomen bort från vårt eget synfält. Det skulle bli lite mindre obekvämt att komma ut med de där påsarna fulla med konsumtionsvaror och samtidigt konstatera att det enda man har att ge bort är ett par kronor som ligger och skramlar i rockfickan.

Annars? Ingen effekt alls.

Jag förstår de som säger att ett förbud är något som ligger väldigt långt ifrån en traditionell svensk, inkluderande välfärdspolitik.

Men det är för deras egen skull, säger andra. Det är ovärdigt att tigga.

Absolut. Men blir tiggarnas liv enklare om staten tvingar dem tillbaka till fattigdomen i Rumänien? Knappast.

Det handlar om att både bekämpa fattigdomen och förbjuda tiggeri, säger andra. Det ena fungerar om man gör det andra. Det finns inget motsatsförhållande.

Sant. Men varför ska man då börja med ett förbud? I så fall vore det rimligare att börja med ett massivt arbete för att stärka deras ställning i sina hemländer, och stärka det sociala arbetet i dessa länder. Där gör Sverige redan en del. Trycker på regeringarna i de andra EU-länderna. Ställer krav på åtgärder. Det är utmärkt. Och när det arbetet börjar bära frukt, om flera år, kan vi i så fall återuppta diskussionen om ett förbud.

Dessutom måste ett tiggeriförbud medföra enorma gränsdragningsproblem. Ska alla de som ber om pengar på nätet (så kallad crowd funding) för att ge ut böcker, starta nättidningar eller andra projekt också förbjudas att göra detta? Ska de söka ett särskilt tillstånd? För om man tänker sig att bara tiggeri på gatan ska förbjudas, då blir det ännu tydligare att det är det rent visuella intrycket av fattiga människor man vill bli av med genom ett förbud.

Så länge tiggarna är snyggt klädda och finns i mer slutna sällskap på nätet eller i groggrummen är det okej. Eller?

I grunden speglar hela diskussionen samma problem som debatten om hela den globala migrationen. Välfärdsstaten har i decennier arbetat för att minska fattigdomen, men bara i Sverige. Med tiggarna på våra gator inser vi att den globala fattigdomen är ett större problem, och eftersom politiken inte följt med marknaden ut på den internationella arenan saknas effektiva verktyg för att bekämpa den.

Och när vi inser det kommer ropen på förbud.

För att vi ska slippa se. För att bubblan ska kännas intakt. Fast den inte är det.

Så länge tiggarna är snyggt klädda och finns i mer slutna sällskap på nätet eller i groggrummen är det okej. Eller?

Jesper Bengtsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tiggeriförbud

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News