Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Så reklamare är välkomna, men inte flyktingar...

Vilka människor är det egentligen som menas när svenska kommuner önskar sig befolkningsökning?

Publicerad: 5 maj 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Flyktingmottagande

Om alla svenska kommuner uppnådde sina befolkningsmål skulle Sverige bestå av 13,5 miljoner personer, sägs det. Men vilka människor är det egentligen vi vill ska flytta hit?

I Luleå, där jag bor, är målet 10 000 nya Luleåbor. Men när Länsstyrelsen vädjar om ett ökat flyktingmottagande säger kommunen nej, med hänvisning till bostadsbristen. Det blir uppenbart att Luleå inte har tänkt sig 10 000 nya luleåbor i form av flyktingar. Kanske är det 10 000 nya reklamare eller kommunikationskonsulter som menas?

Det blir omöjligt att inte dra paralleller till den gamla Hassansketchen om de 10 000 tyska bögar som skulle komma till Sverige om vi gick med i EU. Människor får gärna komma till vårt fina land, men inte vilka människor som helst!

Enbart i det jordanska flyktinglägret Za’atari lever 107 000 människor på flykt från Syrien, twittrar FN:s flyktingorgan UNHCR. På bara två år har lägret växt upp från några få tält i öknen. Det finns alltså många människor runt om i världen som inget hellre vill än att komma hit. Som gärna skulle ingå i den befolkningsökning som de flesta svenska kommuner så hett eftertraktar.

I den norrbottniska samhällsdebatten råder stor konsensus om att länet behöver nya innevånare. Inte bara från övriga Sverige, utan även från Europa och världen. Befolkningsminskningen är ett hot mot tillväxten och välfärden – och därmed mot framtiden. Vi måste vara många för att tillsammans bygga vår morgondag.

Bortom festtalen verkar enigheten om invandringens nödvändighet tyvärr inte vara lika stor. Förra året begärde Migrationsverket att Norrbotten skulle öka sitt flyktingmottagande från 614 till 1 100 platser. I år är behovet 1 313 platser. Men bara 490 flyktingar släpps in i länet 2014, skriver NSD.

Frågan måste alltså upprepas: Vilka människor är det egentligen som menas när Norrbotten önskar sig befolkningsökning?

Jag har ett radikalt men fullt genomförbart förslag. Att alla de svenska kommuner som har satt upp ambitiösa befolkningsmål tar emot långt fler flyktingar – och samtidigt bestämmer sig för att bli världsbäst på integration.

Det kräver naturligtvis nya strategier för bostadsbyggande, välfärd, arbetsmarknad och skola. Och stora insatser mot diskriminerande strukturer. Det skulle vara att på allvar öppna sig för världen, att ta vara på all den människokraft som finns oavsett varifrån människorna kommer.

Åsa Petersen, Frilansjournalist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Flyktingmottagande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev