Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Så nu ska barnen också börja sjuknärvara?

För en friskare befolkning krävs åtgärder för att främja hälsan, inte för att straffa sjuka. Det kan till och med ett barn räkna ut.

Publicerad: 29 november 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialförsäkringarUlf KristerssonFöräldraskapSjukfrånvaro

Det gör ont att se någon man älskar lida. Det har vi nog alla erfarenhet av. Därför är det inte förvånande att barn till mammor som misshandlas av sina män, ofta barnens pappor, får svåra sår. Det verkar nästan lika skadligt att som barn bevittna våld som att själv utsättas för våld, enligt forskning på området.

Att se sin förälder gå till jobbet trots att man förstår att den är sjuk eller har ont sätter också sina spår. Barn älskar och är beroende av sina föräldrar. De bär föräldrarnas smärta i sig. Därför är det anmärkningsvärt hur stor sjuknärvaro vi har i Sverige. Just det, sjuknärvaro, när sjuka människor går till jobbet. Inte sjukfrånvaron som det alltid tjatas om. Sjukfrånvaron som ses som ett enormt samhällsproblem som till varje pris måste stävjas. Sjuknärvaron däremot är ingen politisk paroll, ingen fråga.

Enligt Arbetsmiljöverket går sju av tio till jobbet trots att de är sjuka. Många gör det flera gånger om året. Den grupp som sjuknärvarar mest är kvinnor mellan 30 och 49 år. Kvinnor som med största sannolikhet har barn hemma. Mammor.

Den som går till jobbet med infektion riskerar att sprida smittor. Den som har smärta eller värk riskerar att förvärra den. Den som inte har något mer att ge riskerar väggen. Sju av tio. Ett folkhälsoproblem med fruktansvärd omfattning.

Det är ingen avancerad gissning att karensdagen ökar sjuknärvaron. En dags utebliven lön för en redan pressad ekonomi kan vara direkt ogörligt. Med Moderaternas senaste förslag, karensdag för vård av sjukt barn (vab), kommer också barnen börja sjuknärvara. Med smittspridning och en ännu mer pressad personal på förskola och skola till följd. Och ännu mer ökad ohälsa hos mamman som ser den hon älskar lida.

Men föräldrar fuskar med vab, menar Moderaterna. Precis som Alliansen basunerade ut 2008, när man sa att hundratals miljoner fuskades bort i vab varje år. Då införde man krav på att förskolor och skolor skulle intyga att barnen verkligen frånvarat de dagar föräldrarna begärde ersättning för vab. Men trots intygen ökade vab något i omfattning.

Minnet tycks kort. Ulf Kristersson tillträdde nämligen som socialförsäkringsminister precis när vab-intygens uteblivna effekt var ett faktum. Han om någon borde veta att fusket med vab var en bluff.

Ibland hör man begreppet vobba. Det står för föräldrar som vabbar men samtidigt jobbar, hemifrån. Det är en möjlighet som är få förunnade, särskilt för mammor. Kvinnor är framför allt sysselsatta i vård, skola och omsorg. Vi som jobbar med människor kan inte ta med dem hem.

Karensdag vid vab är ett minst lika idiotiskt förslag som karensdag för vuxna. För en friskare befolkning krävs åtgärder för att främja hälsan, inte för att straffa sjuka. Det kan till och med ett barn räkna ut.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev