Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Så får du fart på en liten hotad ö

Sverige har Europas ö-rekord, 221 800 obebodda öar och 879 bebodda små öar. De flesta öar har problem med avfolkning, ibland även med turistinvasion på sommaren.

Publicerad: 2 juni 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatLandsbygdenGlesbygd

Ibland dyker det upp en bok som lyfter läsarens humör redan vid en genombläddring. En sådan är ”Hur man läser av en ö” av Christian Pleijel, före detta militär och serieentreprenör, regeringstjänsteman och kommunalråd, nu samhällsplanerare och konsult på Sweco.

Christian Pleijel har gjort gedigna studier av Europas 2 415 bebodda små öar och sammanfattar dem i en bok med personliga reflektioner, foton, siffror och kartor. På slutet finns läsanvisningar. Under rubriken ”Om du har bråttom” kommer en resolut avrådan: ”Gå och gör något annat som är bråttom i stället.”

Det grekiska ordet för ö är nesos. Det fina främmande ordet för ö-älskare är nesofil.

Sverige har Europas ö-rekord, 221 800 obebodda öar och 879 av den typ som boken handlar om: bebodda små öar. Det kanske är naturligt att grundaren och ordföranden i organisationen European Small Islands Federation, ESIN, är en svensk, Bengt Almkvist.

De flesta öar har problem med avfolkning, ibland även med turistinvasion på sommaren. I Pleijels bok finns mycket att lära för samhällsplanerare i alla typer av små och hotade ”sociobiotoper”, inte minst hur man med hjälp av sex olika ”tänkarhattar” kan strukturera kritik och social kreativitet.

Först tar man på den vita hatten: information och fakta, sedan den gula: positiva möjligheter, därefter den svarta med risker, hot och hinder. Sedan röd hatt för intuition och känslor, därpå grön för kreativa alternativ och förslag till lösningar och så till sist den blå: processen, med sammanfattning och beslut.

Gnäll finns det inte plats för, däremot riskanalys. Här redovisas konkreta exempel från vitt skilda övärldar. Jag grips av längtan att resa, gärna till Samsø i Danmark, ön som under ledning av Søren Hermansen blivit oberoende av fossil energi. Energiakademin har nu 4 000 besökare om året.

Eller till Åland, för att själv få uppleva berättelserna om företagande och verksamheter där. Tiina Erikssons gästhem i åländska Lappo säljer ”ingenting”. Poängen är tystnaden och avsaknaden av aktiviteter. I Seffers museum på Vårdö ökade intäkter och besökstal när man förlängde öppethållandet och övergick från fast entréavgift till rörlig, frivillig sortiavgift. Då vågade alla intresserade gå in – och de nöjda betalade mer.

Ett råd som kan gälla alla småföretagare stannar kvar extra starkt hos mig: Se till att inte bli fast i ditt företagande! Verksamheten ska gå att sälja, den ska helst inte bedrivas på din egen eller familjens mark, den ska gå med liten men växande vinst, så att du kan sälja om barnen inte vill ta över. Som bageriet på författarens hemö Kökar, en av Ålands 16 kommuner, med 260 invånare. Det unga nyinflyttade paret Casper och Susanna Mickwitz har startat ett bageri och café som sysselsätter åtta personer och årligen kan baka 200 000 Ålandslimpor.

Fängelseöar och turistöar, nordiska öar, franska öar, grekiska öar, italienska öar, irländska öar, brittiska öar. Perspektivet är brett och mycket inbjudande.

Sverige har Europas ö-rekord, 221 800 obebodda öar och 879 av den typ som boken handlar om: bebodda små öar. \

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev