Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Så blir Sverige ett mer demokratiskt land

Det är lätt att från Sverige sitta och skratta åt det amerikanska valsystemet och tycka att det är omodernt och dysfunktionellt – men de får i alla fall välja sin statschef. Nils Karlsson ger förslag på hur vi kan förbättra den svenska demokratin.

Publicerad: 9 november 2020, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RiksdagsvalKommunvalRegionval

År 2020, har inte bara bjudit på pandemi och smälta polarisar utan också på presidentval i vad som alltmer ironiskt, får man anta, kallas världens största demokrati.

I USA har man valt president! Inte på det där traditionella sättet att folket röstar och så blir den som fått flest röster statschef. Systemet är betydligt mer komplicerat än så, vilket inte minst beror på att USA är en federation med femtio delstater och därmed också har femtio olika vallagar. Till det kommer det kandidater, som vänder sig till domstol för att stoppa rösträkningen.

Det är lätt att från Sverige sitta och skratta åt det amerikanska systemet och tycka att det är omodernt och dysfunktionellt. Visst. Men de får i alla fall välja sin statschef. I Sverige utses statschefen genom blodsmagi baserat på att en snubbe 1810 gick med på att betala Sveriges statsskuld, samt att han lovade att återta Finland från Ryssland. Att bli statschef genom val är mer legitimt, och demokratiskt, än att bli det genom biologi.

Sveriges demokrati är på de flesta andra sätt överlägsen den amerikanska och ligger på en trygg tredjeplats på Democracy Index lista över världens mest demokratiska länder. Bara Norge och Island ligger före. Det betyder inte att vi ska nöja oss med det. Det finns saker som vi kan göra för att förbättra demokratin I Sverige i stället för klaga över den amerikanska. Här är några:

Skydda valhemligheten. Systemet med valsedlar som tas i vallokalen gör det svårt att garantera ett fritt och hemligt val. Svaret är inte att ta alla valsedlar och sedan bara stoppa ett i kuvertet om det är så att den som vill se till att du röstar rätt kräver att du bara tar en. Det är ett gammalmodigt system, som dessutom leder till möjlighet för sabotage eller att valsedlar helt enkelt tar slut. Det gynnar stora, etablerade, partier och missgynnar små. Det ersätts enkelt antingen med helt elektronisk röstning eller med att man skriver ut valsedlarna i båset. 
Lägg ner regionerna. Finns ingen poäng med att ha ett val om vilka som ska bestämma över sjukvården. Det är dessutom svårt för väljaren att veta vad de olika alternativen står för rent konkret. Låt primärvården, vårdcentralerna, bli kommunala och resten statligt. Kollektivtrafiken, regionernas andra uppgift, kan lösas genom samverkan mellan kommuner. 
Separata valdagar. Nu när vi konstaterat att regionerna ska bort återstår bara två val: riksdagsvalet och kommunvalet. När valdagen närmar sig domineras nyheterna och debatten av rikspolitik och även om det förekommer röstar folk oftast samma i båda valen. Detta är ett demokratiskt problem. De beslut som påverkar svenskar mest är de som fattas i kommunen och ändå handlar den tillgängliga debatten mest om rikspolitik. Detta problem växer i och med minskad lokaljournalistik. Med val vartannat år – riksdagsval enligt nuvarande schema och kommunval två år senare – hade vi fått tydligare lokalpolitik att ta ställning till. Större möjlighet för väljarna att fatta kloka beslut på båda nivåerna.

Demokrati handlar ju inte bara om att rösta utan också om att kunna veta vad man röstar på.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev