Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

S bör förbereda sig för motoffensiv

I den gamla politiska visdomen ingick läran om att S och M alltid hade allt att tjäna på att uppträda som varandras motpoler i allt och alltid. Om moderater och sossar kom varandra för nära så kunde det öppna upp för missnöjespartier och annat oregerligt elände. I den nya politiska visdomen vet vi att det där redan har hänt. Det är dags för en motoffensiv.

Publicerad: 21 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraterna

Så har Stefan Löfven inlett sitt andra riksdagsår som statsminister. I inledningen av regeringsförklaringen valde Löfven att lyfta fram alla de överenskommelser och samarbeten som faktiskt präglat Löfvens första månvarv i ämbetet. ”Nu finns bland annat en bred enighet kring budgetprocessen, försvaret, vapenexporten, betygen, presstödet, amorteringskraven för bolån, militära insatser i Mali och Irak samt ett fortsatt gott samarbete kring pensionssystemet. Det är en styrka för vårt land”, sa Stefan Löfven.

Det är så sant som det är sagt. Jag ska erkänna att jag tillhör de socialdemokratiska kretsar som lätt gnisslar tänder när Vänsterpartiet får profitera för mycket på regeringens mandatmässiga svaghet. Därför är det en lisa för själen att påminnas om att på stora och tunga politikområden är det stabila majoriteter där kärnan utgörs av socialdemokrater och moderater som gäller.

Realpolitiskt är det också just i den terrängen som det nya riksmötets uppgörelser om regeringspolitiken kommer att växa fram.

Om nu S och M förmår att leva upp till det ansvar som följer av att vara ”etablerade” partier med ”statsbärande” ambitioner? Vilket vi inte kan vara helt säkra på. Bara för att ett parti varit stort och etablerat och haft hand om regeringsmakten på ett bra sätt under många år så finns det ju inget som säger att det kommer att vara så för alltid.

För stunden är det ju så illa att socialdemokrater och moderater för första gången på mycket länge inte ens förmår att tillsammans samla ihop minst hälften av väljarna. Det partipolitiska fältet är mycket splittrat; ingen av partiledarna har förtroendesiffror som sträcker sig över de gamla blockgränserna.

Och de där gamla blockgränserna känns just nu väldigt gamla och irrelevanta. I den gamla politiska visdomen ingick läran om att S och M alltid hade allt att tjäna på att uppträda som varandras motpoler i allt och alltid. Om moderater och sossar kom varandra för nära så kunde det öppna upp för missnöjespartier och annat oregerligt elände. I den nya politiska visdomen vet vi att det där redan har hänt. SD utmanar redan på allvar S och M om rollen som största parti. Så det är inte mycket att tjafsa om. Under decemberöverenskommelsens kappa bör de båda gamla partierna förbereda för en motoffensiv.

S och M är redan ganska lika varandra. Sedan M under de senaste 8 åren har fått upp smaken på makt så finns det också starka pragmatiska drag som förenar dem.

Ska samarbetet bli konstruktivt och nyttigt så krävs att det grundläggs i en konservativ plattform. Båda partierna har starka konservativa drag; det är i det konservativa de kan mötas någorlunda prestigelöst. Konservatism är sannolikt också exakt vad som krävs för att få styrsel på landet, återskapa högre doser av folkligt förtroende och för att pressa ut vildhjärnorna och skönandarna till höger och vänster i de marginaler där de bör vara när politiken är sund.

Stefan Löfven gör kort sagt helt rätt när han starkt poängterar de överenskommelser som redan gjorts med moderaterna och andra borgerliga partier. Det är i den riktningen som den vettiga framtiden finns.

Det är en lisa för själen att påminnas om att när det blir allvar så är det stabila majoriteter mellan S och M som gäller.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News