Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Ryckig politik ett gott argument för extra val

Det varierar från månad till månad om det till exempel finns en arbetsförmedling eller inte. Det är inte säkert att ett extra val löser problemen. Men att fortsätta så här funkar inte heller.

Publicerad: 20 januari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RiksdagsvalModeraternaJanuariavtaletRegeringen

Vi lever onekligen i politiskt intressanta tider. I den senaste partiledardebatten viftade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med hotet om extra val. Men vi hade ju precis val, tänker många. Eller så tänker de att det är ju ett nytt ordinarie val om två år.

Men det nybildade konservativa blocket, relationsstatus: ”det är komplicerat”, låter sig så klart inte hindras av sådant och hittar i allt fler frågor en samtalspartner i Vänsterpartiet – tillsammans kan de både hota med att fälla regeringens propositioner och få igenom egna motioner. För Vänsterpartiet uppskattar givetvis inte att regeringen genomdriver högerreformer den gick till val på att stoppa.

Regeringen sitter i en omöjlig sits, eftersom den bygger på ett samarbete mellan regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och Centerpartiet och Liberalerna. Tillsammans utgör de januariavtalspartierna, relationsstatus: ”det är mycket komplicerat”, och de har i praktiken ungefär kommit överens om att genomföra Centerpartiets partiprogram, en progressiv klimatpolitik samt de frågor som Liberalerna drev i valrörelsen.

Problemet är bara att de frågor som Centerpartiet och Liberalerna drev i valrörelsen inte stöds av de partier som stödde dem innan valet - någon egentlig förklaring till varför Moderaterna och Kristdemokraterna till exempel plötsligt älskar Arbetsförmedlingen har inte givits - och än mindre stöds de av Vänsterpartiet.

I teorin var Centerpartiet och Liberalerna januariavtalets stora vinnare, men när deras segrar stoppas av riksdagen krymper givetvis deras betydelse. I grund och botten så är det bra att riksdagen tar makten. Riksdagen är, till skillnad från regeringen, folkvald och det är inte mer än rimligt att det också är riksdagen som styr landet. Men samtidigt behövs en regering och det går inte att ha en som blir nedröstad hela tiden, och som till och med behövt styra på andra partiers budgetar.

Det är dags att med ett snabbt ryck dra bort plåstret. Utlys ett extra val. Men beslutet får inte baseras på enskilda partiers intressen utan på att regeringen, på grund av hur svenska folket röstade i förra valet, i praktiken inte har tillräckligt stöd för att regera.

Politik är inte bara ett spel. Det är inte ett lekprogram på tv - även om tv tycks göra sitt bästa för att framställa det så. Det är något som måste fungera. Regionerna och kommunerna måste kunna bedriva sina verksamheter under något sånär förutsägbara förutsättningar. I normala fall lägger regeringen fram sådana i början av en mandatperiod och så gäller de.

Som det är nu varierar det från månad till månad om det till exempel finns en arbetsförmedling eller inte. Det är inte säkert att ett extra val löser problemen. Men att fortsätta så här funkar inte heller.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev