Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Rutan i Värnamo som spreds över världen

Det här är en lycklig saga om en fyrkantig händelse utan slut, en berättelse som jag fick ta del av på Smålit, Smålands litteraturfestival i Nässjö, Jönköping och Värnamo. Den berättar, med fast förankring på kommunal nivå, hur människor skapar något genom att tro att det finns. I detta fall tillit. Det gäller Rutan, ett konstverk av gatsten på torget Flanaden i Värnamo och i filmen The Square.

Publicerad: 8 februari 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TillitKulturKommuner

Som kringresande författare har jag förmånen att möta fantastiska människor och se ståtliga lokaler med stolta medarbetare som sjuder av arbetsglädje. I Nässjö fick jag höra filmprofessorn och producenten Kalle Boman berätta hur projektet började, i ett samtal med Värnamos kulturchef Lars Alkner.

Först kom en förfrågan till Kalle Boman från konsthallen Vandalorum, vid E4:an utanför Värnamo. Kunde han skapa en utställning på mindre än ett halvår? Han ville göra Rutan, en fristad där mänskliga rättigheter skulle gälla på riktigt, en plats där alla är lika.

Ruben Östlund blev intresserad. På Vandalorums café samtalade Boman och Östlund om hur den stora konsthallen skulle fyllas. Då kom ortens kulturchef Lars Alkner förbi. ”Ni kan bygga rutan på torget”, sa han. En person på tekniska kontoret utformade Rutan. De två medarbetare som anlade den spelar sig själva i filmen.

Kritik förekom. 70 000 kronor för lite gatsten? Och sen gick det som gick: rutan är huvudinslaget i Ruben Östlunds film som erövrade världen. Det började med att The Square vann det finaste av filmpriser, Guldpalmen i Cannes förra våren.

Kalle Boman hade priset med sig till Smålit, där intresserade fick se och röra det. Det är ett palmblad, utformat av den anrika franska juvelfirman Chopard. Kalle Boman bar omkring det dyrbara priset i en kasse från Coop.

Under samtalet visades bilder från utställningen 2015. Där fick besökarna välja en av två vägar när de gick in i lokalen: tillit eller ingen tillit? Aldrig har det visats så tydligt att något som alla önskar sig kan uppstå om människor tror på det. De som valde tillitens väg måste lägga mobiltelefoner och plånböcker i en obevakad ruta innanför entrén. Det var rörande att se ett filmklipp med osäkra pensionärer som gjorde så. Ingenting blev stulet.

Filmen The Square är bara början. Rutan kan mångfaldigas, den kan finnas i hur många städer som helst. Folk kommer till Värnamo för att få se den, människor som bor i Värnamo använder den. Unga ensamkommande flyktingar samlas där för att högtidlighålla när någon får uppehållstillstånd eller visa sin sorg när någon ska utvisas.

Kommunpolitikernas inledande skepsis har ersatts av respekt. Ruben Östlund reser runt mellan olika festivaler. Årets Oscarsgala äger rum den 4 mars. The Square är nominerad i kategorin ”bästa icke engelskspråkiga film”. Vinner han en Oscar blir det nästan som ett pris till Rutans hemort.

Vinner han inte finns Värnamo ändå för all framtid på filmvärldens karta. Tack vare en ruta på torget om 3.14 x 3.14 meter. Visst är det en fin historia om kulturens makt. Och om hur tillit skapas. Vilken tur att kulturchefen kom förbi mitt i filmsamtalet på fiket i Värnamo.

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TillitKulturKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev