Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Rikspolitikernas förälskelse gör lokalpolitiken viktigare

Rikspolitikerna har förälskat sig i trianguleringen som politisk metod. Ni vet, ”bara vi lägger oss nog nära vår motståndare så kan vi nog knipa deras röster också”. Men i takt med att rikspolitikerna anstränger sig för att tycka alltmer likadant blir lokal- och regionalpolitikens värde bara ännu större. Det är på lokal nivå som det görs stora ideologiska vägval, skriver Åsa Petersen i sin premiärkrönika för DS.

Publicerad: 7 april 2014, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Lokalpolitik

Det här är min första krönika i Dagens Samhälle. Det känns bra! Och viktigt. Jag vill gärna ha era öron ­– ni som fattar beslut i kommuner, landsting och regioner. Jag är nämligen övertygad om att ni blir allt viktigare för samhällsutvecklingen.

Det brukar sägas att skilda valdagar behövs för att valen till kommuner och landsting ska få större verksamhet. Att hela den politiska debatten kretsar kring riksdagsvalet annars. Jag tror att det snart kan förhålla sig precis tvärtom – att valen till kommun och landsting behövs för att gjuta liv i riksdagsvalet.

Rikspolitikerna har ju, trots att de oftast förnekar det, förälskat sig i trianguleringen som politisk metod. Ni vet: ”Bara vi lägger oss nog nära vår motståndare så kan vi nog knipa deras röster också”.

Därför säger Socialdemokraterna nej till ett femte jobbskatteavdrag, men lovar att inte riva upp det om det införs. Och därför är Fredrik Reinfeldt noga med att poängtera att Socialdemokraterna och Moderaterna ”ligger väldigt nära varandra” i skolfrågan.

Frågan är vad sådana strategier för röstmaximering gör med det politiska engagemanget i det här landet. Vad är det egentligen för idé att rösta om partierna anstränger sig för att tycka likadant? Inte bryr sig om att erbjuda tydliga och meningsfulla politiska alternativ.

Där kommer lokal- och regionalpolitiken in. För ju närmare medborgarna beslutsfattandet kommer, desto lättare blir det att se viljan med och resultatet av den förda politiken. I svenska kommuner, landsting och regioner görs stora ideologiska vägval.

Ska välfärdens verksamheter privatiseras eller fortsätta att drivas i offentlig regi? Sådana beslut fattar lokala och regionala politiker dagligen – medan rikspolitiken cirklar runt vinstfrågan som katten kring het gröt.

Även när det gäller mänskliga rättigheter är kommunerna viktiga aktörer som avgör vilket samhälle vi ska leva i. Nöjer vi oss med lokalpolitiker som river EU-migranters bosättningar och på sin höjd ger dem en bussbiljett hem? Eller längtar vi efter lokala beslutsfattare som både tror på långsiktig internationell solidaritet och kortsiktig tak över huvudet-garanti – oavsett vilket land de hemlösa råkar komma från?

I festtalen sägs ofta att nationsgränserna förlorar sin betydelse. Att regionerna blir allt viktigare. Det kan låta klyschigt och det kan vara svårt att ta in. Men för mig är det en självklarhet. Inte bara för att jag har mitt hem i Norrbotten och far som en skottspole över både läns- och landsgränser.

Mest för att politiken faktiskt har sitt hjärta där människor har sin vardag. Där spelar politiken störst roll.

Sådana beslut fattar lokala och regionala politiker dagligen – medan rikspolitiken cirklar runt vinstfrågan som katten kring het gröt.

Åsa Petersen, Frilansjournalist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Lokalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev