Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Reinfeldt har kommit för billigt undan

Under de åtta år som Fredrik Reinfeldt regerade Sverige var det med ett närmast sociopatiskt falskspel som inte har några jämlikar. Han är den farligaste ledaren vi har haft sedan demokratin infördes. Och resultatet av hans söndringspolitik får vi leva länge med.

Publicerad: 24 juni 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSverigedemokraternaFlyktingpolitikAlliansenRiksdagsval

Man kan se att Fredrik Reinfeldt näst efter Per Albin Hansson, Tage Erlander och Thorbjörn Fälldin är den skickligaste politiska fältherre vårt land sett i modern tid. Med detta konstaterat slutar hyllningen.

Fredrik Reinfeldt förstörde Sverige och jag tycker han har kommit alldeles för billigt undan kritik. Under de åtta år han regerade Sverige var det med ett närmast sociopatiskt falskspel som inte har några jämlikar. Med sitt döljande av den egna politikens inriktning förstörde han det politiska samtalet. Det var redan skadat, men Reinfeldts teknik att lägga all ideologisk förståelse till undertexten bidrog till att skapa det infekterade debattklimat vi har i dag.

Fredrik Reinfeldts mål med den politik han förde genom hela sitt decennium som partiledare handlade om en sak: Att för alltid krossa det socialdemokratiska samhällets grundvalar. Sossesverige, som hans ivriga bäver Maud Olofsson kallade det. Sossesverige skulle krossas och malas på ett sådant sätt att det inte gick att reparera enligt de gamla ritningarna även om vi skulle få en socialdemokrati som ville bygga upp sitt samhällsbygge igen (vilket den tyvärr inte verkar klara).

Idéerna i Reinfeldts tänkande går tillbaka till hans tidiga år. Detta var anledningen till det närmast parodiska försvinnandet av samtliga existerande exemplar av hans bok ”Det sovande folket”.

Om han ändrat sig hade han bara kunnat förklara boken som en ungdomssynd. I själva verket hade han bara blivit mer strategisk över tid. Att bryta socialdemokratins hegemoni – genomfördes bättre genom högerreformism än med bildtsk revolutionsretorik som på 1990-talet.

Vi sitter nu med resultatet. Jobben kom inte. Produktiviteten faller. Skolan är skit. Han bröt slutligt ner de strukturer som skapat ett fungerande samhälle. Skatterna sänktes med 140 miljarder per år. Värnplikten skrotades, som den yttersta symbolen för en jämlikhetsambition han ogillade.

Försvaret lades i praktiken ner. Det är Putin glad för i dag. Socialförsäkringssystemet krossade han och i andra änden började de mer välbeställda hamstra privat trygghet. Vi är på ett sluttande plan mot ojämlikhet. Han vältrade över kostnader på kommunerna utan att höja statsbidragen – med det glada beskedet att kommunpolitikerna gärna fick höja kommunalskatten som är den mest ojämlika.

Det var ingen slump att det var efter fyra år med denna politik som SD kom in i riksdagen och att de fick var åttondes röst i höstas. Snart var femtes.

När Reinfeldt insåg att valet 2014 var förlorat satsade han på att förstöra för motståndaren och bädda för kaos.

Han höll sitt kallhamrade tal om att vi skulle öppna våra hjärtan för fler flyktingar men att detta skulle sluka alla förbättringar för dem längst ner. Reinfeldt visste exakt hur han spelade upp invandringsfrågan. Dagen efter kallade Anders Borg och Carl Bildt till presskonferens för att tala om oron i världen. Det var inte någon slump.

På valnatten avgår han direkt utan att ta ansvar för landet. Egentligen borde valresultatet ha lett till att alliansen fortsatte styra, men han försvann och lät andra ta över.

Fredrik Reinfeldt är nu fri entreprenör och återigen författare. Han är den farligaste ledaren vi har haft sedan demokratin infördes. Resultatet av hans söndringspolitik får vi leva länge med.

Fredrik Reinfeldts mål med den politik han förde genom hela sitt decennium som partiledare handlade om en sak. Att för alltid krossa det socialdemokratiska samhällets grundvalar.

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev