Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Regionerna köper ledarskapskurser om blåa vattumän

Hur skulle det se om ut vårdens ledarskapsutbildningar grundade sig på stjärntecken? Tyvärr är de personlighetsteorier som idag lärs ut inte mycket bättre. Många regioner köper in privata ledarskapskurser baserad på ren färgmystik.

Publicerad: 13 december 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegionerForskning

Vården skall grunda sig på vetenskap, eller i vart fall beprövad erfarenhet. Men hur skulle det se om ut vårdens ledarskapsutbildningar grundade sig på astrologi, om våra chefer gick kurser där personlighetstyper delades in efter stjärntecken? Tyvärr är de personlighetsteorier som idag lärs ut till bland annat AT-läkare och ST-läkare lika trovärdiga som horoskop. Men det klart att en person som jag kommer med dessa invändningar, typiska för en blå vattuman.

Det var en gång en bigamist som under första halvan av 1900-talet levde i harmonisk polygyni med två starka kvinnor. Denne amerikanske psykolog, William Moulton Marston, är mest känd för att ha skapat seriefiguren Wonder Woman.

Lika minnesvärda är inte Marstons felaktiga spekulationer om hur medvetande och personlighet uppkommer. I boken Emotions of normal people postulerade han år 1928 fyra personlighetstyper namngivna som olika färger. Denna indelning av människor i fyra kulörer går igen i den svenska bestsellern Omgiven av idioter, skriven av Thomas Erikson.

Innan Marstons gamla färgteori från 1920-talet blev Thomas Eriksons väg till berömmelse, hade den hunnit passerat några andra psykologer på vägen, för att så småningom bli internationellt känd som DISC, eller på svenska akronymen DISA – efter karaktärsdragen dominans (röd), inspiration (gul), stabilitet (grön) och analys (blå).

Teorierna bakom DISC är rena fantasier och vetenskapliga utvärderingar lyser med sin frånvaro. Men de fyra färgerna verkar fascinera dagens publik på samma sätt som folk tills ganska nyligen såg (och en del fortfarande ser) horoskop som en källa till kunskap.

Att många regioner köper in privata ledarskapskurser baserad på denna färgmystik är en smärre skandal. (Regionerna har inte köpt utbildningar av Thomas Erikson utan av ett annat företag.)

Frilansskribenten Christian Dahlström går på sin podcast Sinnessjukt igenom detta haveri mer i detalj, men jag kan här avslöja att hittills i år (januari-november) har regionerna Halland, Östergötland, Västernorrland och Västra Götaland lagt över elva miljoner skattekronor på ledarutbildningar där DISC är ett centralt moment.

Jag kollade med en del av de ST-kollegor jag känner och de flesta hade gått LiV, ledarskap i vården, där det är ett krav att deltagarna innan de får gå kursen skall ha en ”Genomförd beteendeprofil DiSC©, vars underlag skickas ut inför kursstart”. Som grädde på moset är dessa kurser godkända och Lipus-certifierade. Sveriges Läkarförbund har ett dotterbolag, Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården AB, som bland annat kvalitetsgranskar läkares vidareutbildningar, men här man inte gjort sitt jobb. Min uppmaning till yngre kollegor blir därför att stå upp för den vetenskapliga metoden, kräva bättre utbildningar och vägra att fylla i ovetenskapliga personlighetstest.

PS1: Thomas Erikson utsågs 2018 till Årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning, och psykologen Dan Katz har skrivit en längre artikel som förklarar bakgrunden till utnämningen.

PS2: Det finns personlighetsteorier som vilar på mer vetenskaplig grund, främst ”the Big Five”, och den som vill kan testa med en kortare gratisversion på nätet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

RegionerForskning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News