Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Regeringens löften om fler poliser lär inte bli verklighet

Fler poliser är nödvändigt - och det snart. Det är också ett löfte vi hör från politikerhåll, ofta sägs antalet poliser öka i tusental framöver. Men hur ligger det till med det löftet - om man tar med i beräkningen att hundratals lämnar yrket varje år? Nuri Kino skriver om ett löfte som riskerar att bli ett luftslott.

Publicerad: 22 mars 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PolisenTrygghet

Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef för Järva, gick på eftermiddagen den 26 februari ut på FB och vädjade till allmänheten om hjälp att sprida ett inlägg. Han tittade sammanbitet in i kameran och sade:

”Den här informationen önskar jag få stor spridning på. I fredags hade vi en händelse i Kista centrum, två unga män, unga pojkar försöker att sno fikabröd ur en matvarubutik. Dom blir påkomna av personalen och personalen försöker att hindra dom varpå dom här unga pojkarna drar vapen mot personalen. Förstår vi på riktigt hur sjukt det här beteendet är eller har vi blivit alldeles för normaliserade i dom här våldsyttringarna som har skett dom senaste åren.”

Han fortsatte: ”Dom här unga männen har gått fullständigt vilse i relationerna dom har till varandra, i machokulturer, i sina egna rädslor. Och tillsammans med att dom har vapen blir dom extremt farliga. Vi från polisens sida lägger ned enorma resurser, enorm kraft på att hantera deras oförmåga i deras relationer och dom här konflikterna som blir. Vi räcker inte till. Menar vi på allvar att vi ska få ett eldupphör behöver vi hjälpas åt allihop.”

Efter endast ett dygn hade videoklippet setts av 1,1 miljoner gånger.

2011 kom min bok Den svenske Gudfadern ut. I boken varnar jag för den farliga utvecklingen där barn och ungdomar känner sig uppgivna, utanför och har eller får inga andra framtidsplaner än den kriminella banan. De har nämligen brottslingar som förebilder och idoler. I samband med att boken kom ut diskuterade jag den farliga utvecklingen med att förortsbor såg brott som ett yrke och att det skulle gå ned i åldrarna att tonåringar kommer att hantera vapen och även döda. Där är vi idag.

Polisens bristande resurser, ökat antal vapen och grövre kriminalitet ökar risken för att polisen kan agera fel. Att det behövs fler poliser bekräftas av Angelica Vallgren som är pressekreterare hos polismyndigheten. Samtidigt är det många som säger upp sig, vilket Vallgren ser flera tänkbara förklaringar till:

En del går i pension. En del vill prova andra utmaningar inom andra yrken. Just nu är det högkonjunktur i Sverige, samtidigt växer säkerhetsbranschen där polisiär kompetens är eftertraktad.”

Målet man vill uppnå är 40 000 polisanställda till 2024 och då behöver det rekryteras 10 000 nya. De senaste åren har ungefär 900 poliser slutat på myndigheten varje år, hälften pensionerats och den andra hälften har slutat av andra skäl. En orsak är den låga lönen. Jag diskuterar lönefrågan med John Franco, polischef i Stockholm med inriktning på grov organiserad brottslighet:

"Det är ingen som väljer polisyrket för att tjäna pengar, man vet att man inte kommer att bli en höginkomsttagare precis men när poliser går till banken för att få ett lån för att köpa ett hus kan vi få ett nej, "ni tjänar för dåligt".  Det är skevt. Det är också fel att vi ska vara instruktörer för civila anställda och de får en grundlön på 35 000 när vår är på 26 000. Vi behöver fler poliser nu, inte 2024, utan nu. ”

När jag pratar med en högt uppsatt polischef, som säger att han vill vara anonym, får jag ytterligare en pusselbit:

”Det finns också en lång kedja beslut som resulterat i en segregation som gjort oss poliser mer utsatta. I många skolor finns det inga eller få etniska svenska barn överhuvudtaget, eleverna träffar därför inga sådana och vi inom polisen där många är just det ses som en sorts representanter för det andra, det farliga, det som vill de illa, istället för tvärtom.”

Jotack. Att segregationen har tilltagit är uppenbart för de flesta. I Wasaskolan där jag gick som barn är numera tre elever etniska svenskar. De tillhör samma familj.

John Franco ser också segregationens effekter:

”Det handlar om den sociala inställningen, attityden är att polisen är fienden. Det räcker med att lyssna på musik för att förstå att det finns en fientlighet mot polisen. Svensk hiphop glorifierar kriminalitet, i texter beskrivs brott som ett jobb. Vi skulle behöva fler poliser som är ute och föreläser, barn och ungdomar behöver träffa oss för att bättre förstå vad det är vi jobbar med. Det finns det inte tillräckligt många poliser för.”

Enligt Markus Grundtman, tjänsteman på Justitiedepartementet, beräknas det i år utbildas 1300 nya poliser, vilket är det högsta antalet sedan 2010. De senaste årens ökning av antalet poliser som lämnar yrket, också har planat ut.

”Regeringen fastställde redan under den förra mandatperioden att det behövs fler poliser och civilanställda med målsättningen att det ska finnas 10 000 fler polisanställda år 2024. Polismyndigheten bedömer att av de 10 000 nya medarbetarna behöver mellan 6000–7000 vara poliser.”

Men om 900 poliser lämnar kåren i år och 1300 nya kommer att utbildas och anställas, dessutom utan erfarenhet, så kommer ju endast 400 nya poliser att kunna läggas till själva antalet varje år. Det betyder 2000 nya fram till 2024. Inte 6000–7000.

Nuri Kino, författare, journalist och grundare av A Demand For Action

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PolisenTrygghet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev