Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Regeringen vill spara på sköra med nya knep

Åsa Regnér (S) har förstått att LSS-debatten rör människor som är ”väldigt sköra och väldigt utsatta”, men nu kom hon med ett nytt demagogiskt knep i den socialdemokratiska politruksvenskan. Det gjorde mig mer upprörd än statsministerns prat om skolbarn som säljs på börsen.

Publicerad: 9 juni 2016, 03:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AssistansArbetsmarknadFunktionsnedsättningLSS

I Agenda (5/6) diskuterade LSS-reformens politiske upphovsman och främste försvarare Bengt Westerberg de pågående nedskärningsplanerna med socialförsäkringsminister Åsa Regnér. Det mest uppseendeväckande var att det omtalade fusket inte alls framhölls som argument denna gång.

Enligt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler försvinner tio procent av pengarna i LSS i fusk, något som verkar orimligt med tanke på hur få ärenden som går till polisanmälan och rättegång. 16 000 personer får hjälp och kostnaden har fördubblats på tio år, hävdade Åsa Regnér, från 15 till 30 miljarder kronor.

Bengt Westerberg påpekade att ingen har räknat på alternativen. Hjälpbehoven försvinner inte bara för att staten vill spara pengar. Nedskärningarna kan aldrig ge de effekter sparivrarna hoppas på. Hälften av kostnaderna för personliga assistenter kommer direkt tillbaka till statskassan i form av skatt och sociala avgifter.

Hur mycket av de personliga assistenternas insatser kommer deras närstående nu att behöva sköta? Hur många som jobbar och betalar skatt kan gå ner på deltid eller sluta innan den så kallade ”besparingen” blir en förlust för samhället? Livskvaliteten blir sämre för alla berörda och vinsten i skattesystemet blir försumbar.

Åsa Regnér har förstått att det handlar om människor som är ”väldigt sköra och väldigt utsatta”, men hon kom nu med ett nytt demagogiskt knep i den socialdemokratiska politruksvenskan. Det gjorde mig mer upprörd än statsministerns prat om skolbarn som säljs på börsen, eftersom detta är svårare att genomskåda: de företag som specialiserar sig på personlig assistans ”driver upp kostnaderna med dyra jurister och konsulter”, sa Regnér.

Hjälp, vill jag ropa å alla assistansbehövandes vägnar. Jurister på klientsidan är något ganska nytt, men de utgör en efterlängtad motvikt till Försäkringskassans och kommunernas enorma apparat av experter. Dessa uppbär höga löner för att hålla kostnaderna nere, eller enklare uttryckt: att säga nej.

Offentliganställda nej-experter avlönas med skattemedel. Det skulle vara intressant om någon kunde räkna ut hur mycket mer pengar som läggs på den sidans jurister och konsulter än de hjälpbehövandes.

Ökade kostnader är ett verkligt problem. Men behov som en gång har identifierats upphör inte, hur mycket staten än vill spara. Kostnaderna kommer bara att flytta, från stat och kommuner (Försäkringskassa och kommunal omsorg) till familjer och landsting.

En framkomlig väg borde vara att i stället låta arbetsmarknadsdepartementet stå för en del av LSS-verksamheten. Personlig assistent är ett drömyrke ur arbetsmarknadssynpunkt. Det är ett kvalificerat arbete som inte kräver högskoleutbildning, en bra ingång i arbetslivet för unga och nyanlända.

Om yrket inte redan fanns hade Arbetsförmedlingen fått uppfinna det, för att ha någonstans att stoppa in de mellan 80- och 100 000 personer som är personliga assistenter i dag. Det är ju här de tusentals nya instegsjobben någorlunda lätt kan skapas, inte inom myndigheterna, som Stefan Löfven och Ylva Johansson hoppas.

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev