Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Regeringen ignorerade identitetsfusket i två år

Samordningsnummer och folkbokföring är ett förvaltningspolitiskt rörmokeri som bara borde skötas och fungera - inte något som ska behöva vara föremål för offentlig debatt.

Publicerad: 14 januari 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegeringenSkatteverketMyndigheterFusk med folkbokföringen

Det påstås att det var för två år sedan i kön till frukostbuffén på TV4 som finansminstern ska ha fått höra om hur utbrett det är med falska samordningsnummer. ”Herregud!” ska hon ha utbrustit. Hur det nu ligger till med den saken. För det saknades inte precis larmsignaler om att allt inte stod rätt till med folkbokföringen och statens hantering av identiteter. Även Dagens Samhälles läsare torde ha dragit öronen åt sig tidigare än så.

Också i offentliga utredningar slogs det larm. I maj 2017 varnade Lars-Erik Lövdén i sitt slutbetänkande om välfärdsbrottslighet bland annat för att den bristfälliga hanteringen av samordningsnummer var ett allvarligt problem som öppnade för identitetsbedrägerier. Utredarens slutsats var att det var ”nödvändigt att snarast vidta åtgärder för att motverka förekomsten av oriktiga identiteter”. Snarast skrev han. I en annan analys från Skatteverket, daterad juni 2017, beskrevs en skrämmande perforerad hantering av oklara identitetsuppgifter.

Två och ett halvt år senare kan man fortfarande ha nöjet att höra finansministern lova att återkomma ”i närtid” med ”skarpa” förslag om att styra upp det ena och andra kring samordningsnummer. Ett och ett halvt år efter Lövdéns larm lämnade Skatteverket förslag till regeringen om hur systemet med samordningsnumren skulle kunna kontrolleras bättre. Men först i september 2019 tillsatte regeringen en utredning om att styra upp folkbokföringen. Färdig i april 2021. Vem vet, kanske lagändringar året efter? Hur länge är snarast?

Ett år efter sin skrivelse till regeringen behövde Skatteverket påminna offentligt om att de faktiskt redan hade skickat förslag till regeringen och att dessa – host, host! – skulle kunna ha positiv effekt på aktuella samhällsproblem. Hoppsan! Samma dag som Skatteverkets debattartikel publicerades insåg regeringen hux flux att det var ”nödvändigt att agera snabbare” än genom en utredning som puttrar på till 2021. Nu meddelade regeringen sin ”ambition … att återkomma inom kort”. Nämen god morgon! Det skulle varit värdefullt om Skatteverket släppt på etiketten och skrikit mycket högre och tidigare. Finkänsligheten blev kontraproduktiv. Här fungerar endast illvrål.

Den vacklande hanteringen av personuppgifter är klarlagd, analyserad och rapporterad sedan länge. Hur ska man förstå den politiska saktfärdigheten? Det är sannerligen inte lätt att svara på.

Egentligen borde det här överhuvudtaget inte vara ett problem som hör hemma i samhällsdebatten. Samordningsnummer och folkbokföring är rent administrativa teknikaliteter, förvaltningspolitiskt rörmokeri. Jag vill hoppas och tro att det inte är en värderingsfråga att det är en central uppgift för staten att ha korrekta och verifierade identitetsuppgifter på alla som bor och verkar i landet.

När regeringen agerat så långsamt är det naturligt att förslagen nu istället kommer från oppositionen. Kristdemokraterna kräver lagändringar. Moderaterna vill återkalla samtliga samordningsnummer. Medborgerlig samling föreslår en ny folkräkning och vill registrera fingeravtryck för hela befolkningen. När administrativa åtgärder föreslås från politiskt håll drar de åt det mer grovkalibriga.

Men det är inte oppositionens uppdrag att ta fram exakta och välavvägda insatser för att underhålla grundläggande administrativa system. I en välfungerande förvaltning skulle det här inte blivit en politisk fråga till att börja med. Det är ingen vidare hälsosignal att vi får en samhällsdebatt om den administrativa grundhygienen.

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev