Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Daniel Persson: Regeringen är redo att lägga skulden på regionerna igen

Regeringen har skapat spelplanen, skrivit reglerna och placerat ut alla pjäserna. Den lovar stort, eftersom den redan nu vet att den kommer att två sina händer: regeringsföreträdarna kommer inte att medge att de borde ha agerat tidigare eller att uppdraget de gav regionerna att genomföra massvaccinationen var omöjligt.

Publicerad: 11 december 2020, 04:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetLöfven 2VaccinationerRegioner

Om vaccinationen inte faller väl ut är det osannolikt att regeringen överlever. Det vet statsministern och hans ministrar allt för väl. De har lyckats klara sig hyggligt i opinionen tack vare en blandning av ett osentimentalt förhållande till sanningen och svensk enhetsmentalitet.

Inte minst har man varit flitig i sina försök att skylla allt på regionerna. Det har vi sett inte minst vad gäller testningen. Socialminister Lena Hallengren (S) fabulerade fritt i SVT:s Uppdrag granskning.

Då ändrade ministern verkligheten för att passa regeringens syften i efterhand. När vaccinet nu står inför dörren gör regeringen det i förhand. En viktig del i detta har varit att skruva upp förväntningarna på vaccinationen. På bara ett par dagar gick regeringen från att säga att man inte kan säga hur lång tid det kommer att ta till att utfästa att alla vuxna ska vaccineras under det första halvåret.

Därtill har man nu gjort en stor sak av avtalet med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Att regeringen minsann skjuter till resurserna i tid den här gången – till och med innan man börjar kräva att vaccinationerna ska genomföras. Som vore det en stor ynnest. Man har också gjort tydligt att regeringens ansvar stannar vid regiongränsen. Man transporterar dit vaccinet och sen tar regionerna över.

Och det är inget fel i det, men planeringen för vaccineringen skulle i sin helhet ha inletts tidigare. Och det är regeringens ansvar att inte mer har gjorts. Det är regeringen som måste fördela ansvaret för processen och avgöra vilka fioler man kommer att stå för. Utan det och en i vart fall rudimentär uppfattning om hur processen ska skötas kan inte regionerna planera.

Bara en sådan sak som att många vaccinationer kommer att vara beroende av en kryofrys oroar. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att upphandla 21 stycken. Som om det bara vore att gå in i närmsta affär och plocka upp dem, köra ut dem och plugga in dem. Hela världen vill ha kryofrysar just nu. Region Örebro län har redan tidigare lagt en beställning och är lovade leverans vecka 52. Förhoppningsvis får de den då. Men det är knappast säkert. När Socialstyrelsens 21 frysar ska anlända är det ingen som vet.

När de väl kommer är det lika fullt en frys per region som gäller. Massvaccination av hela den vuxna befolkningen ska ske koncentrerat till en plats i taget för att bota en pandemi som gör att vi inte får samlas. Och det ska ske snabbt, för att inte tala om säkert.

Regeringen har skapat spelplanen, skrivit reglerna och placerat ut alla pjäserna. Den lovar stort, eftersom den redan nu vet att den kommer att två sina händer. Regeringsföreträdarna kommer inte att säga att de borde ha agerat tidigare eller att uppdraget de gav regionerna var omöjligt.

Men det borde man säga, för det har fördelen av att vara sant. Precis som var fallet med testningen, och nära nog alla andra aspekter av krishanteringen, har regeringen valt att vänta så länge som det går innan den gör något alls.

Regeringen kör ett chicken race mot en pandemi, eftersom man vet att man kommer att använda sig av rikets största megafon för att basunera ut: vi gav regionerna allt – vi till och med betalade frysarna.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev