Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Reformprogram för ett mer relevant Almedalen

Låt mig presentera ett litet reformprogram för en bättre, mer koncentrerad och hållbar Almedalsvecka.

Publicerad: 30 juni 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaPartipolitik

På söndag inleds Almedalsveckan. I fjol hade jag förmånen att delta i den norska motsvarigheten till Almedalsveckan – nämligen Arendalsuka som hålls i slutet av sommaren. Även denna politikervecka, där nationens politiska liv samlas, är placerad i en mycket vacker miljö i en liten kuststad av det pittoreska slaget med gångavstånd överallt. Men Arendalsuka gav mig också möjligheten att få syn på några saker som borde förändras med den svenska Almedalsveckan.

1) Almedalsveckan bör tidigareläggas från vecka 27 till vecka 26. Det är helt vansinnigt att hela det politiska livet ska jobba långt in i juli. Lägger man Almedalsveckan direkt efter midsommar så kan politikerna ta semester som vanligt folk. Även politiker behöver mentalt ledigt för att tänka andra tankar. I samband med detta kan partierna också i en frivillig överenskommelse lägga ner alla andra politiska sommartal som blivit en plåga. Våra politiker behöver uppenbart vila hjärnan lite och att hålla tal är ändå inte deras grej.

2) Korta veckan till fyra dagar och kör måndag-torsdag. I praktiken pågår Almedalsveckan enbart måndag till onsdag/torsdag beroende på vilka dagar de två stora partierna får. På onsdag eftermiddag dalar deltagandet betydligt och de partier som får första söndagen respektive slutet av veckan vet att det är lönlöst. Då är det bättre och mer demokratiskt att kapa veckan så alla får vara med i rampljuset. Två partier per dag klaras av om man kör ett partiledartal klockan 13 och ett klockan 19. Ordningen lottas och körs med rullande schema som idag.

3) Avsluta veckan med en partiledardebatt. I Arendalsuka är det debatten som är den stora händelsen och som har den tyngsta bevakningen i media. Det vore en fantastisk avslutning av en intensiv och tajt Almedalsvecka att på torsdagskvällen avsluta med en stor partiledardebatt där alla deltar. Den skulle locka rekordpublik. Hur många har sett en sådan debatt live? Människor vill ha gemensamma upplevelser och på detta sätt skulle politiken bli det viktigaste. Kanske skulle till och med denna partiledardebatt kunna konkurrera ut dj-battle som Almedalsveckans största händelse?

4) Efter debatten hålls en stor gemensam fest där alla kan delta och som konkurrerar ut alla allt mer slutna mingel som kräver specialinbjudningar och som förvandlar Almedalen till en gated community där de relevanta samtalen sker med champagnefontän bak lyckta dörrar.

5) Arrangören Region Gotland behöver ta ett fastare ansvar för programmet. Idag är man en ganska slapp organisatör som låter i stort sett vem som helst ordna seminarier och möten, oavsett om det handlar om köpelobbyister eller kängnazister. Det är uppenbart att Almedalsveckan behöver tajtare tyglar med en central programläggning som tar helhetsansvar. Målet för regionen kan inte enbart handla om att maximera antalet hotellnätter.

Region Gotland skulle tillsammans med partier och intresseorganisationer kunna utforma en arbetsgrupp som tar fram ett program som är politiskt relevant, snarare än där den som flera år i förväg kan köpa alla lokaler och lägga mest pengar får störst utrymme. På så sätt kan både ett mindre spretigt, mer relevant och demokratiskt program skapas.

Förmågan att våga förnya Almedalsveckan och tänka nytt avgör dess framtida relevans.

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News