Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Rättsstaten utmanas av utanförskap och segregation

I Botkyrka kommun utanför Stockholm lever 42 procent av invånarna i områden som polisen klassar som ”särskilt utsatta”. Nyhetsflödet från den gångna veckan ger några svar på vad det kan innebära.

Publicerad: 15 september 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I tisdags skulle en huvudförhandling äga rum i en rättegång om så kallad streetracing i Botkyrka. Den fick ställas in efter ett vad som tros vara ett försök till kidnappning av en anhörig till en polis med koppling till rättegången (DN 12/9). Det ser onekligen ut som ytterligare en allvarlig gränsförskjutning i konflikten mellan organiserad brottslighet och staten.

En annan nyhet från kommunen den gångna veckan. I augusti 2016 misstänks en kvinna ha blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Fittja. Enligt kvinnan har ett tiotal gärningsmän våldtagit henne under flera timmar. Polisen tror att än fler män kan ha varit närvarande på platsen. Men först sommaren efter, i juni i år, kunde några misstänkta gripas, trots att man hade identifierat flera personer tidigare med hjälp av spår som analyserats av Nationellt forensiskt centrum.
”Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän nu mot vårkanten. Sen tog man in ett antal personer i juni,” säger åklagaren i fallet, Markus Hankkio, till Metro (12/9).

Elisabeth Massi-Fritz, kvinnans målsägandebiträde, ger sin bild av vad det är för typ av fall som på så vis har blivit liggande:
”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år.”
Men de misstänkta har rört sig fritt i Botkyrka kommun i ett år.

Att våldtäktsutredningar prioriteras bort när polisen arbetar med annan grov brottslighet är i och för sig inte unikt för Botkyrka.

I Göteborgs-Posten har journalisten Joakim Lamotte uppmärksammat flera fall där anmälda våldtäkter samlas på hög hos polisen. Bland annat en händelse med en flicka på bara tolv år som anmält att hon blivit våldtagen, misshandlad och dödshotad på en toalett på stationshuset i Stenungsund. Barnet har sagt till polisen att hon vet vem gärningsmannen är. När två månader har gått har den utpekade personen inte ens förhörts.

Detta är inga enstaka misstag i polisens arbete. Enligt statistik som SVT tagit fram leder allt färre anmälningar om våldtäkt till åtal – och polisen medger öppet att anmälningarna om sexuella övergrepp prioriteras bort och blir liggande när polisens resurser i stället läggs på mord och mordförsök (SVT Nyheter 13/9).

Det finns en föreställning om att det grova våldet bland män i utanförskap kan pågå utan att det drabbar samhället. I själva verket kan inte de problem vi sammanfattar med ”segregation” och ”utanförskap” vräka fram utan att dra med sig samhället i övrigt. Det pågår en förstörelse som är mycket oroväckande.

Paulina Neuding, journalist och jurist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev