Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Rätten till abort måste fortsatt försvaras

I Irland och Argentina har man nyligen tagit steg för att legalisera abort, men kvinnors rätt till sexuella och reproduktiva rättigheter är fortsatt hotad. Att aborträtten behöver försvaras såväl i Sverige som i övriga världen är lika bergsäkert som att påven har en lustig mössa, konstaterar Jona Elings Knutsson.

Publicerad: 22 juni 2018, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenFolkomröstningMänskliga rättigheterSverigedemokraternaStatistik

Män bär ärr efter abort. De traumatiseras av att kvinnor de gjort på smällen väljer att göra abort, enligt amerikanska anti-abortgruppen Save the storks. ”Jag är pappa till fem” säger en man i ett filmklipp från organisationen och han har svårt att hålla tillbaka tårarna när han tillägger  ”men jag har bara fått uppfostra tre av dem”.

Tvärs emot Trump och den kristna högern visar dock färska siffror att 79 procent av amerikanerna är positiva till abort, enligt en Gallup-undersökning från 11 juni i år. De är alltså mer positiva till abort än irländarna, som i en folkomröstning för en månad sedan sade ett rungande ja till att lätta upp abortlagstiftningen.

Det irländska folkets vilja har nu satt press på Nordirland, där högsta domstolen slagit fast att de restriktiva abortlagarna strider mot lagstiftningen om mänskliga rättigheter. I lördags kom det positiva beslutet att Sinn Féins partikongress beslutat tillåta abort under en begränsad tid av graviditeten.

I Argentina röstade kongressen nyligen, efter en lång debatt, för att legalisera abort fram till fjortonde graviditetsveckan. Förslaget gick igenom med en hårsmån och beslutet måste nu tas om i senaten där bedömare menar att det kommer bli ännu svårare att vinna majoritet för ja-sidan.

Påven, som är född i Argentina, svarade med att jämföra abort med nazisternas försök till rasrensning och åsyftade aborter som sker på grund av fostermissbildningar. Även fosterdiagnostik, som används för att söka efter skador och missbildningar, menade påven är nazistiskt.

På hemmaplan har Sverigedemokraterna tagit tillfället i akt att göra utspel i abortdebatten. riksdagsledamoten Paula Bieler, talesperson i familjefrågor, påstod att svenska kvinnor ser abort som ett preventivmedel, och att gränsen för vid vilken graviditetsvecka abort ska vara tillåtet därför måste sänkas. RFSU och Socialstyrelsen svarade att det inte finns någon statistik som stärker det påståendet.

Kvarstår då hur vi gör med de ärrade män som sörjer aborterade foster. Gratis sterilisering för männen är en tänkbar vårdpolitisk reform.Till dess ett sådant beslut tas är avhållsamhet för sårbara individer vettigt.

Kvinnor rapporterar i studier att också de kan må dåligt efter abort. Dessutom rapporterar många att de mår bra efter sin abort, men att det inte finns utrymme att ge uttryck för lättnad eller glädje. Borde vi hålla no baby showers för att fira våra aborter och våra sexuella och reproduktiva rättigheter? Nej, det låter för amerikanskt. Men att aborträtten behöver försvaras är lika bergsäkert som att påven har en lustig mössa.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev