torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Rasismen behöver fortfarande bekämpas

Världen i stort är betydligt mindre rasistisk i dag än den var för femtio år sedan, men de antirasistiska rörelserna behövs än.

Publicerad: 17 augusti 2020, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

OjämlikhetRasism

Det är med en väldig kraft Black Lives Matter drar över världen, framförallt genom USA, men också i andra länder. Det är bra. Rasism är på riktigt och rasism skadar och dödar. Rasism skapar social och ekonomisk ojämlikhet. Rasism är dessutom en intellektuellt totalt infantil idé och rasism har ingen som helst plats i ett modernt samhälle.

Black Lives Matters grundtanke är fullständigt självklar. Men hade den accepterats av alla så hade Black Lives Matter inte existerat. Och, för det behöver tydligen sägas: Black Lives Matter betyder inte att inte alla liv spelar roll. Det är en påminnelse om att samhället i stort inte agerar som om alla liv är lika värda.

Rasism är något som finns i hela världen. Det är inget utpräglat europeiskt eller amerikanskt problem. Ju mer global den antirasistiska rörelsen blir desto bättre. Rasismen skadar både på individnivå och på en global nivå. Givetvis betyder inte detta att man ska slå sönder och plundra affärer eller sprida covid-19, men det är en moralisk skyldighet att göra vad man kan för att motverka rasism.

Även när rasismen är utrotad – för det måste vi våga tro att den kan bli – så kommer den för alltid att vara en del av vår historia. Och det kommer den vara oavsett hur många statyer vi välter.

Statyer kan vara mycket. De kan vara konst, propaganda eller påminnelser om sådant som hänt. Vi människor glömmer snabbt och en staty som en gång var propaganda kan bli en påminnelse om perioder i vår utveckling vi inte är stolta över. En sådan staty placerad i ett kontext är en bättre motvikt till rasism än en förstörd staty är. Om vårt budskap är att rasism är dåligt så kan vi inte sluta påminnas om rasismen.

Att förstöra en staty för att personen statyn avbildar gjort något riktigt dåligt, eller som i Malmö för att en fotbollspelare köper Hammarby i stället för att spela i MFF, är alltså inte nödvändigtvis något bra. Tvärtom kan det vara direkt kontraproduktivt. Därmed inte sagt att det inte kan vara rätt att välta en staty. Som symbolhandling i samband med att en diktator störtas är det närmast kutym att riva statyer av den störtade.

Men att lättvindigt riva alla statyer förställande rasister är ingen bra idé. Dels kan det stöta bort möjliga allierade och dels för att man inte kan radera historien. Ett annat problem är att om vi skulle riva ner alla statyer förställande historiska personer som var rasister så skulle det inte bli så många statyer kvar.

Även om Black Lives Matter är en nödvändig rörelse, och att hela den breda antirasistiska rörelsen är en nödvändig rörelse, så är världen i stort betydligt mindre rasistisk i dag än den var för femtio år sedan, väldigt mycket mindre rasistisk än den var för hundrafemtio år sedan, och oändligt mycket mindre rasistisk än den var för 400 år eller mer sedan. Och den som nu upprörs nu över Black Lives Matter och tycker att det är en överreaktion, minus då vandalism och covid-19, och tycker att vi redan kommit väldigt långt på vägen mot en värld utan rasism bör tänka på att varje steg på den vägen har drivits på av antirasistiska rörelser.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Ämnen i artikeln:

OjämlikhetRasism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev