Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Problemet i Alabama handlar inte om kön

Allt talar för att de som röstade för strängare abortregler i Alabama gjorde det med ett starkt demokratiskt mandat från sina väljare, skriver DS gästkrönikör Carl Hellström.

Publicerad: 21 maj 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

USAMänskliga rättigheter

Med röstsiffrorna 25–6 röstade delstatssenaten i Alabama, USA, nyligen igenom en ny lagstiftning som kraftigt försvårar för kvinnor att göra abort. Visserligen riskerar kvinnorna själva inget straff. Lagen är i stället riktad mot läkare som riskerar upp till 99 års fängelse för att bistå aborten. I och med det omöjliggörs möjligheterna för flertalet kvinnor att på ett säkert sätt avsluta oönskade graviditeter.

Lagförslaget har blivit en världsnyhet och på många håll har avsky riktats mot de tjugofem vita äldre män som röstade ja till förslaget. Även svenska medier har gjort en stor sak av frågan. Bland annat Aftonbladet och ETC har lyft fram de lagstiftandes kön som en relevant faktor för att analysera problemet. Detta är bekymmersamt, för det leder fokus bort från de verkliga problemen.

Som folkvald representerar du inte sitt kön. Inte heller din hudfärg, ålder eller sexuella läggning. Hur skulle du kunna göra det? De personer som råkar dela dessa egenskaper med dig har inte givit dig något mandat att representera dem. Som demokratiskt vald representerar du först och främst de väljare som gett dig sina röster. Du är utsedd att föra deras talan och att vägledas av den ideologiska övertygelse som du tillkännagav när du annonserade din kandidatur.

Representation är dock inte allt. I en vidare mening bör folkvalda också värna de gemensamma värden som är nödvändiga i en liberal demokrati för att individers och minoriteters rättigheter ska kunna försvaras mot godtyckliga majoriteter. Oberoende myndigheter, rättssäkerhet, yttrande-, förenings- och religionsfrihet är några av dessa värden. Respekt för äganderätten, och framför allt äganderätten över ens egen kropp, är andra exempel. De som är valda till offentliga uppdrag har ett gemensamt ansvar att verka för att dessa värden är gällande för alla medborgare – och icke-medborgare – som visats inom landets gränser. Oavsett vad ens egna väljare tycker.

Allt talar för att de som röstade för strängare abortregler i Alabama gjorde det med ett starkt demokratiskt mandat från sina väljare. Problemet är inte att de företräder sina väljare och inte heller att de råkar vara män. Problemet är att de, genom att i princip förbjuda abort, kränker de mänskliga rättigheterna för över 2,4 miljoner kvinnor som lever i staten Alabama. Genom att göra det underlåter de att leva upp till det principer som varje god företrädare i en liberal demokrati har att värna.

Kanske kommer landets högsta domstol underkänna lagstiftningen, USA är trots allt ett land som brukar ta frågor om medborgerliga rättigheter på allvar. Organisationer och intresseföreningar som värnar kvinnors rätt att välja kommer göra allt för att väcka opinion för saken för att påverka i en sådan riktning. Genom att göra det till en fråga om kön flyttas dock fokus från vad som är relevant till en förenklad analys av att om det bara varit kvinnliga folkvalda så hade det aldrig hänt.

För att lagförslaget skulle kunna träda i kraft behövde det godkännas av Alabamas guvernör, vilket också gjordes häromdagen. Hennes namn är Kay Ivey. Så länge debatten handlar om kön lär hon tryggt kunna väljas om vid nästa val och även fortsättningsvis kunna godkänna liknande beslut.

Carl Hellström, psykolog och skribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

USAMänskliga rättigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev