Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Preventivmedlet vars enda biverkan är graviditet

Preventivmedelsappen Natural Cycles kräver att man är ett organisatoriskt geni, utan skiftjobb, förkylningar, partaj eller sovmorgnar. Är man inte ett sådant, kallas man slarvig av Blondinbella.

Publicerad: 17 januari 2018, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Apotek

“Ditt lösenord måste innehålla en stor bokstav, en siffra, en haiku, ett gängtecken, en hieroglyf och blodet från en oskuld” löd ett skämt som spreds för några år sedan på sociala medier. Nästan lika svårt som att formulera ett lösenord och att minnas det, tycks det vara att hitta ett bra preventivmedel och att minnas det.

I veckan slog Södersjukhuset larm om att appen Natural Cycles, som har marknadsförts av bland andra Blondinbella, fått 37 kvinnor att söka abort. Appens utvecklare menar att den är säker om den används rätt. Hur ska den då användas? Instruktionen påminner om ett visst skämt om lösenord:

Se till att du mäter korrekt med en certifierad basaltermometer med två decimaler, direkt efter att du har vaknat, innan du kliver ur sängen, och under tungan. Hoppa över (…) om du är sjuk, bakfull, eller har sovit 2 timmar mer eller mindre än vad du brukar göra.

Den här appen kräver ett organisatoriskt geni, utan skiftjobb, förkylningar, partaj eller sovmorgnar. Kanske är det inte särskilt förbluffande att appen inte används på rätt sätt.

Appen säljs för 499 kronor för sex månader på Apoteket. På Apotekets hemsida uppges att “Natural Cycles är ett naturligt preventivmedel – utan biverkningar.”

Ett preventivmedels effektivitet mäts i enheten Pearl Index, PI, som anger antalet oönskade graviditeter under 1 år hos 100 kvinnor som använder metoden. Med Natural Cycles är PI 7, att jämföra med p-stav som har PI 0,05 eller kondom som har PI 18.

De som tvingas söka abort efter att ha använt appen håller sannolikt inte med om att den är biverkningsfri. Och den studie som gjorts på metoden, där man kom fram till ett PI-värde på 7, har en allvarlig brist. Man inkluderade de kvinnor som köpt appen i studien. Man undersökte alltså hur appen fungerade för en grupp kvinnor som både var motiverade att använda appen och som kunde betala för den. I vetenskapssammanhang kallas detta selection bias, eller “urvalsskevhet”. Resultaten i studien behöver inte bli desamma om metoden används av en annan grupp kvinnor, kanske yngre, kanske med annan socioekonomisk situation. Det kan vara just detta problem som Södersjukhuset nu har uppmärksammat.

Appen marknadsförs som hormonfri. Det stämmer för de kvinnor som inte blir gravida. Men de som metoden inte fungerar för och som påbörjar en graviditet utsätts å andra sidan för mycket höga halter av könshormoner, långt över de doser hormonella preventivmedel innehåller.

I stället för att resonera vetenskapligt kring appen har Blondinbella själv valt att gå ut och beskylla de kvinnor som blivit gravida för att ha slarvat. Det andas en kvinnosyn vi alltför väl känner till. Vi kvinnor är ensamt ansvariga för vår reproduktiva hälsa och när vi misslyckas är felet alltid vårt eget. Trots att vi angav en stor bokstav, en siffra, en haiku, ett gängtecken, en hieroglyf och blodet från en oskuld.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Apotek

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev