Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Politiserandet sänker samhällsdebatten

Knivmorden på Ikea i Västerås satte genast igång spekulationerna. Att det på nätforum konspireras och sprids rykten är illa nog, men även inflytelserika opinionsbildare brister i saklighet vid nyhetshändelser. Debattörer och politiker bör ta ett andetag innan de levererar politiskt marinerade förklaringar och ”sanningar” till olika händelser.

Publicerad: 18 augusti 2015, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KriminalitetSverigedemokraternaGängkriminalitetMigration

Knivdåd, attentat mot tiggare och flygplanskrascher – liken hinner knappt kallna förrän opinionsbildare har presenterat tvärsäkra analyser och teorier. Att det på nätforum konspireras och sprids rykten är illa nog. Men när makthavare struntar i saklighet sänker det nivån på samhällsdebatten i stort.

Knivmorden på Ikea i Västerås satte genast igång spekulationerna. Kunde dådet förklaras med vår migrationspolitik, den misstänkte 36-åringen hade ju just fått avvisningsbesked (eftersom han har uppehållstillstånd i Italien). Hade Migrationsverket brustit i ansvar?

Migrationspolitiken fick skulden även av Sverigedemokraternas Björn Söder. Han drog in Fredrik Reinfeldts tal om att svenskarna ska öppna sina hjärtan för människor på flykt, och trodde ”inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med” Reinfeldt. Svenska folket måste “vakna”, skrev Söder. Som om det på förhand skulle kunna gå att förutse exakt vilka personer, som passerar gränsen till Sverige, som skulle kunna utföra knivmord. Polisen varnade snart för att ryktesspridning om Ikeamordet kan sabotera förundersökningen. Trots det jagas billiga politiska poänger för fullt.

Det bråkas också om huruvida samhället har blivit tryggare eller otryggare, mot bakgrund av knivmorden. De senaste 40 åren har mordfrekvensen gått ner, samtidigt som anmälningarna om våldsbrott har ökat. Båda sidor om debatten använder statistiken för att bekräfta sin världsbild: antingen har vi det bättre än någonsin, eller så är vi på väg åt helvete.

Veckan innan tragedin på Ikea sköts det på en bil i Boden där två tiggare låg och sov. Sverigedemokraterna hade just lanserat partiets tunnelbanekampanj med udden mot tiggare. Flera personer kopplade genast skotten i Boden till SD-reklamen. Till exempel skrev Malena Ernman ett Facebookinlägg, like:at av tusentals, där hon beklagade det inträffade med “I spåren av SDs mytkampanj på Östermalmstorg så växer hatet och våldet mot EU migranterna.”

I själva verket finns det olika spår som polisen tittar på. Det har i Boden skjutits på ett flertal bilar, utan koppling till EU-migranter. Skotthål har även hittats på ett fritidshem, en skola och på busskurer. Polisen utreder människohandel och misshandel av bärplockare som vägrat tigga i Boden, något lokala medier rapporterat om.

Vi vet alltså inte om det är frågan om ett SD-inspirerat hatbrott. Ändå sprids påståendet flitigt. Ibland kan opinionsbildare och politiker inte ens skylla på stundens hetta i sociala medier. Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati skrev i samband med vårens flygkrasch i Alperna en artikel om flygbolagens anställningsvillkor. Utan att ha en aning om vad som hade orsakat flygkraschen.

Esbati skrev “I den självklara förtvivlan och upprördheten över flygolyckan, får vi ändå inte glömma att just nu utkämpas en principiellt viktig strid för alla löntagare och flygresenärer.”

Vad Esbati och andra debattörer inte bör glömma är snarare att ta ett andetag innan de levererar politiskt marinerade förklaringar och ”sanningar”.

Vi vet alltså inte om skotten i Boden var ett SD-inspirerat hatbrott. Ändå sprids påståendet flitigt.

Sakine Madon

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News