Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Politiker, ta er samman för näringslivets skull!

Näringslivet tillsammans med de fackliga organisationerna behövs mer än någonsin i en konstruktiv roll som pådrivare av reformer för att stärka svensk ekonomis konkurrenskraft. Sverige har inte råd att gå på sparlåga och parkera allt i vänteläge.

Publicerad: 16 december 2014, 05:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatTillväxtBromma

Näringslivet i Sverige borde bekymra sig mer om det politiska läget än om Bromma flygplats och Förbifarten i Stockholm. Även om båda frågorna är motiverade att kritisera blir det lätt att debatten bara handlar om dessa frågor och mindre om det som på djupet är skadligt för Sverige.

Allvarligast är att Sverigedemokraterna tillåts härja fritt både med järnrör både på stan och i riksdagen. Sverigedemokraterna ges nu utrymme att bestämma både budgeten för Sverige och vilka frågor som ska debatteras. Likaså är det allvarligt att den låsta blockpolitiken omöjliggör nödvändiga reformer och strukturförändringar i svensk ekonomi.

När de borgerliga partierna förlorade den egna majoriteten 2010 och det krävdes uppgörelser mellan blocken stannade väldigt mycket av politiken av. I stället för att gå till Socialdemokraterna och förhandla begravdes frågor i långa utredningar eller sköts på framtiden. Det om något kostar pengar.

Ska vi fortsätta vara en konkurrenskraftig ekonomi där företag kan växa, jobben bli fler och välfärden förbättras krävs politiker som tar itu med nödvändiga och svåra beslut. Där tycker jag näringslivets företrädare alltför lätt faller in i kören om de frågor som för dagen skildras i media.

Allvarligare och dyrare är att blockpolitiken hindrar nödvändiga förändringar i Sverige. Här borde onekligen ilskan och kraven vara hårdare över borgerliga regeringen och nuvarande oppositionen än jag hittills har hört i debatten.

Accepterar näringslivet bara att de borgerliga inte ens vill sätta sig vid bordet och förhandla? Självklart åligger ett ansvar på Socialdemokraterna, men det måste finnas en villig förhandlingspart.

För mig är det uppenbart att det krävs en koalition för tillväxt och utveckling av Sverige. Där måste Socialdemokraterna kunna möta de borgerliga partierna. Vi har som medborgare rätt att förvänta oss att de partier som bett om förtroendet att leda Sverige kan isolera SD och enas om en tillväxtpolitik. Hur sedan ett växande välstånd ska fördelas är en annan sak som partierna kan debattera och vara oeniga om. Men kring det som skapar jobb och tillväxt måste blockpolitiken kunna brytas upp.

Näringslivet tillsammans med de fackliga organisationerna behövs mer än någonsin i en konstruktiv roll som pådrivare av reformer för att stärka svensk ekonomis konkurrenskraft. Sverige har inte råd att gå på sparlåga och parkera allt i vänteläge.

Budskapet till de ansvarstagande riksdagspartiernas ledare bör vara tydligt: Ta er samman och gör upp om jobb och tillväxt - för Sverige skull.

Accepterar näringslivet bara att de borgerliga inte ens vill sätta sig vid bordet och förhandla?

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev