Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Partistrateger, dra lärdomar från en valvinnare!

Vilka slutsatser drar de centrala partistrategerna av valvinnare ute i kommunerna? Niklas Nordström tror sig veta varför Luleå är en av de städer i Sverige där S tog hem en storseger. Och varför det kan vara svårt att vinna när man är i opposition.

Publicerad: 23 september 2014, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Valet är över och Luleå är den residensstad i Sverige som har den starkaste S-majoriteten bakom sig. Att Socialdemokraterna vinner fortsatt förtroende med egen majoritet i ett val där Sverigedemokraterna ökade kraftigt är ett styrkebesked i sig.

Den förändring som skett i samhället på olika sätt talar heller inte för att det skulle vara enkelt för Socialdemokraterna att vinna val i en kommun som Luleå. Luleå är idag i huvudsak en tjänsteekonomi med universitetet som den största arbetsgivaren. SSAB och Luleå Science Park har lika många anställda. Industrin är fortsatt viktig och en motor för ekonomin, men de flesta jobben skapas utanför grindarna till våra industrier.  Den nationella trenden för Socialdemokraterna hjälpte heller inte till att lyfta det lokala valresultatet.

Med allt detta i bakgrund vinner vi ändå. Varför? Jag tror det beror på några saker. Viktigast är att kommunens verksamheter fungerar väl. Välfärdskontraktet upplevs säkrare av medborgarna i Luleå. Där finns en av de viktiga orsakerna att SD inte vann fler röster hos de som är i utanförskap eller av andra skäl är oroliga för jobbet, ekonomin eller välfärden.

Men utöver grunden med välfärden och en stark ekonomi finns också det som rör tempo och utvecklingskraft. Det gäller att visa att vi som leder kommunen är hungriga och vill mer när det gäller kommunens framtid. Att vi uppmuntrar till jobb och tillväxt genom att skapa förutsättningar för ett gott investeringsklimat och näringslivsklimat. En kommunledning som visar nyfikenhet och intresse för det som sker i näringsliv och civilsamhälle lokalt och i omvärlden.

Liknande tycker jag mig se på fler håll i Sverige där Socialdemokraterna vinner val. I Kalmar, Sundbyberg, Ragunda med flera platser där S vinner val handlar det om att vara modern och i takt med sina väljare. Det är sällan en slump att det blir en valseger, utan bakom ligger ofta ett strategiskt och målmedvetet arbete.

När man förlorar val är det alltför ofta att de styrande tappat tempo i utvecklingen. Det kan vara en enskild sakfråga som blir en stor symbol, men min uppfattning är att den frågan ofta blir en katalysator för ett missnöje med hur kommunen sköts som helhet. Tyvärr är det ofta så att en lång tid i opposition gör att kontakten med väljarna och lokalsamhället blir sämre. Pragmatismen får ge vika för principer och en mer renlärig politik som därmed inte är i takt med sina väljare.

När medborgarna ser och upplever att vi som är förtroendevalda verkligen jobbar hårt för att göra livet bättre och driva på utvecklingen belönas vi i val. Det visar exemplen ovan. Hur tas det tillvara i valanalyserna sen? Drar de centrala partistrategerna lärdomar av valvinnare? Om det vet jag inte så mycket. Däremot vet jag en sak och det är att vill man vinna val är det hårt arbete som gäller. Det känns i kroppen kan jag lova, så här en vecka efter valet.

Tyvärr är det ofta så att en lång tid i opposition gör att kontakten med väljarna och lokalsamhället blir sämre. Pragmatismen får ge vika för principer och en mer renlärig politik som därmed inte är i takt med sina väljare.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev