Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Partierna måste bli proffsigare i sin hantering av sexuella trakasserier

Om kvinnor utsätts för svineri när de tar plats i ett politiskt parti stannar de inte kvar. Och då är valbarheten bara en möjlighet i ord och inte handling.

Publicerad: 20 september 2021, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sexuella trakasserierModeraternaPolitiker

Moderaternas oppositionsråd i Malmö och partistyrelsemedlemmen Torbjörn Tegnhammar, blev anklagad för att ha utnyttjat sin position till att placera kvinnliga partikamrater i sexualiserade situationer. Uppgifterna om vad som hänt går som vanligt i sådana situationer isär men det tycks ostridigt, eftersom Tegnhammar medgivit att olämpligt och oönskat sexuellt beteende förekommit. Bland annat ska han ha bjudit in till privata träffar med en ung kvinna i partiet där det ska finnas utrymme för bus

Förutom det direkt olämpliga för någon, någonstans och för all framtid, att använda ordet bus som metafor för något, ens nästan, sexuellt så är det självklart fel att utnyttja sin maktposition på det viset. Moderaterna initierade först en lokal internutredning och sedan en större på riksnivå. Saken polisanmäldes, polisen lade ned sin utredning och Tegnhammar lämnade politiken. 

Tre veckor senare blir riksdagsledamoten Hanif Bali anklagad för ungefär samma sak och ärendet följer nästan samma mönster förutom att Bali inte medger något olämpligt beteende och att Moderaterna av oklara anledningar pausar sin egen utredning medan polisen utreder eventuell brottslighet. 

Vi som står utanför händelsernas centrum kan inte veta vad som hänt och bör därför inte spekulera i skuldfrågan. Inte minst som den som sägs varit utsatt var ett barn när det ska ha inträffat. Att diskutera skuldfrågor som utomstående när barn är inblandade riskerar ett skuldbeläggande och ifrågasättande som inget barn förtjänar.

Problemet med Moderaternas internutredningar i de här fallen är att partiets representanter dels pratade med de inblandade innan polisen fick en chans att göra det, dels att planen i mångt och mycket tycks vara improviserad. I Aftonbladet rapporteras det att det interna arbetet påverkas av falangstrider. (AB 2021-09-18). Så blir det lätt i partier. Moderater är ingen homogen grupp och självklart finns det grupperingar och falanger och dessutom är vi mitt inne i nomineringstider. 

Att internutredningen pausas kanske tycks självklart men det är i alla fall inget som ingår i en konsekvent handlingsplan, eftersom det inte gjordes i fallet Tegnhammar. 

Det vore dock ett stort misstag att betrakta detta som ett moderat problem. Det är det inte. Att män, inte alla, sexualiserar situationer där yngre kvinnor, inte alla, har ett maktunderläge förekommer i alla partier. Från höger till vänster. Det gäller inte bara partier utan i all ideell verksamhet. Det förekommer i näringslivet också, så klart, men de flesta företag har fungerande policyer och beprövade handlingsplaner när något inträffar. 

Så förefaller det inte vara i partierna. Förhoppningsvis kan dessa fall leda till bättre rutiner med förutsägbara och transparenta processer. Först då kan det kännas riktigt tryggt att berätta om vad man utsatts för. Eller bara om den stämning en person med makt sprider. Om det där som ”bara vad ett skämt” men som ändå upprepas. Ni vet vad jag menar.

Grejen med de här situationerna, de oönskade situationerna, är att de inte bara är ett relationellt problem. Det är inte bara en fråga om problematiska män. Det är i grund och botten ett demokratiproblem. Visst, kvinnor har fått rösta och väljas i hundra år. Men om de utsätts för svineri när de tar plats i ett politiskt parti stannar de inte kvar. Och då är valbarheten bara en möjlighet i ord och inte handling. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev