Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

På tiden att tjänstefel får konsekvenser

Politiker och kommunala tjänstemän har betett sig riktigt illa mot ägaren till en korvmoj i Knivsta. Men i SVT:s Uppdrag granskning slår kommunen ifrån sig kritiken. Att låta tjänstemän som gjort fel få fortsätta som om inget hänt skickar fel signaler. Vi måste ha ett fungerande tjänstemannaansvar i kommunerna.

Publicerad: 1 september 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För många år sedan drev min pappa en liten butik i Knivsta. Från Uppsalas miljonprogram Gottsunda, där vi bodde, tog han sig till butiken varje morgon. Hur skulle han ha kunnat hävda sin rätt mot Knivsta kommun, om kommunen hade motverkat butiksverksamheten? Han hade inte haft en chans, tänker jag när jag ser Uppdrag granskning om Knivsta kommuns flera år långa konflikt med Staffan Vikström som driver korvkiosken Mojjen.

Konflikten började med att kommunen felaktigt drog in Mojjens rätt att servera potatismos. Politiker från höger till vänster angrep Mojjens ägare Staffan Vikström i lokaltidningen. Men Vikström, som överklagade mosförbudet, fick rätt av Länsstyrelsen. Av någon anledning – prestige nämns som tänkbar orsak - vägrade kommunens makthavare erkänna att kommunen hade haft fel.

För en utomstående är det uppenbart att det har uppstått en osund kultur, där lokala politiker och tjänstemän har gått ihop mot en företagare. När ”alla andra” mobbar en enskild tycks det vara lätt att svepas med.

Tack vare att Staffan Vikström spelade in telefonsamtal med såväl exploateringschefen Anders Carlqvist som kommunchefen Lena Fransson avslöjas tjänstemännens lögner. I syfte att bli av med Vikström tycks alla medel tillåtna. Och gratis har det inte varit: kommunens resurser har slösats på rättsprocesser, anlitandet av mediebyrå för att vägra svara på journalisters frågor, med mera.

Vad lärs då av denna soppa? På kommunens hemsida skriver kommunstyrelsens ordförande (M), vice ordförande (C) och 2:e vice ordförande (S) att Uppdrag granskning ger ”sin bild” av konflikten mellan Vikström och kommunen. De skriver att kommunen ber om ursäkt om Vikström ”känner” att han ”inte blivit bemött på ett korrekt sätt”.

Vad då “känner”? Det är avslöjat inför hela Sverige att han har diskriminerats och blivit behandlad på ett extremt olämpligt sätt. Förklara i stället hur kommuninvånare och företagare ska slippa att riskera samma behandling i fortsättningen. Beskriv vilka åtgärder som ska tas mot de tjänstemän som gjort fel.

Tjänstemannaansvaret – det vill säga att tjänstemän i offentlig förvaltning har ansvar för sina beslut – brister dessvärre. Kristian Gunnarsson, kommunal yrkesrevisor, kritiserade nyligen utredningen av en ny kommunallag för att inte ge svar om just tjänstemannaansvaret.

Forskaren Leif Anjou har tidigare argumenterat för införandet av ett särskilt chefsansvar i kommunallagen. Och i riksdagen har bland andra två moderater, Johan Hultberg och Jan R Andersson, föreslagit att tjänstemannaansvaret ska återinföras.

Det vore på tiden om tjänstefel fick konsekvenser. Medborgare ska inte kunna behandlas hur som helst.

Mojjens ägare Staffan Vikström säger till SVT att “Jag är nog den jobbigaste som finns. Som kräver att det ska gå rätt till.” Han ska ha en eloge som kämpade, bråkade och bandade in samtal med tjänstemän.

Men det ska inte krävas att man är den jobbigaste som finns, för att få rätt mot en kommun med omdömeslösa makthavare.

Det ska inte krävas att man är den jobbigaste som finns för att få rätt mot en kommun med omdömeslösa makthavare. \

Sakine Madon

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News