Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

På jakt efter det kommunala drömreceptet

Digital omställning, urbanisering, migration, integration och en åldrande befolkning. Kommunerna står inför allt större utmaningar. De som är särskilt väl positionerade för framtiden och det nya kunskapssamhället är värda att lyfta fram. Därför korar Dagens Samhälle Årets Superkommuner.

Publicerad: 28 april 2016, 03:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerÅrets Superkommuner

Vad är det kommunala receptet för framgång? Hur är en Superkommun? 

Det beror väl på förutsättningarna! Närheten till andra kommuner, demografin, geografin – berg, land, hav och sjöar!

Visst! Men det vi framförallt vill mäta i Årets Superkommun är förhållanden som, åtminstone delvis, går att påverka. Hur de som styr kommunerna, politiska beslutsfattare och tjänstemän, har tacklat sina kommuners utmaningar och möjligheter i både löpande förvaltning och utveckling för framtiden har betydelse.

Först, så inga missförstånd uppstår, på Dagens Samhälle älskar vi alla kommuner! Det är därför vi oförtröttligt granskar våra 290 kommuner – med visionen att vara ett oumbärligt verktyg för beslutsfattare på den offentliga marknaden.

Men nog är det kittlande att försöka ta reda på vilka kommuner som just nu, 2016, står extra starka och är särskilt väl positionerade för framtiden och det nya kunskapssamhället – där digital omställning, urbanisering, migration, integration och en åldrande befolkning kommer fortsätta att utmana. Det är också precis vad vi har gjort, för andra året i rad, i rankningen Årets Superkommun.

Vi har frågat oss: Var flyttar folk in snarare än ut? Var startar folk företag? Var är skolorna bäst? Var finns de mest välskötta kommun­ekonomierna?

Vi har också tagit reda på var förutsättningarna för framtiden är särskilt goda: Vilka kommuner har de bäst utbildade invånarna? Vilka har flest företagsamma individer? Vilka har den mest gynnsamma demografin och var finns en infrastruktur som bäddar för tillväxt?

LÄS MER: De är nominerade till Årets Superkommun

Dagens Samhälles researchers, Kina Lundqvist och Gustav Halth, har de senaste veckorna hämtat hem tonvis med data i sin jakt på svaren. De har slutligen samlat sig kring sådär 15 000 dataposter ur officiella källor, räknat på utvecklingen över åren, normerat värden, rangordnat och poängsatt – kommun för kommun.

Årets Superkommun är ett försök att identifiera det kommunala framgångsreceptet och att lyfta fram de mest spännande kommunförebilderna 2016. Egentligen är de många fler, för kampen om de nio finalplatserna – tre storstadskommuner, tre täta kommuner och tre landsbygdskommuner – har varit stenhård.

Och det ska vara svårt att bli en Superkommun. Vi har valt att gruppera kommunerna efter storlek för att jämföra kommuner med så lika förutsättningar som möjligt. Storstadskommuner och täta kommuner har sina särskilda utmaningar och när de tävlar i varsin klass blir konkurrensen inom gruppen både mer spännande och relevant. Samtidigt förtjänar landsbygdskommunerna eget strålkastarljus. För i en tid av allt snabbare urbanisering är det kanske viktigare än någonsin att fråga sig hur en Superkommun på landsbygden ser ut. Men lätt är det knappast heller att bli en Superkommun på landsbygden – 130 kommuner tävlar om utmärkelsen.

Så vilka blir Årets Superkommuner? På Stora Samhällsgalan den 25 maj korar och firar vi de tre vinnarna: en storstadskommun, en tät kommun och en landsbygdskommun. I samband med det publiceras också topplistorna för varje kommungrupp.

Men redan nu: jubel och hurra för Aneby, Höör, Linköping, Luleå, Lund, Rättvik, Solna, Sundbyberg och Åre! De ligger alla i topp och har kvalificerat sig för finalen.

För i en tid av allt snabbare urbanisering är det kanske viktigare än någonsin att fråga sig hur en Superkommun på landsbygden ser ut.

Anna Sönne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev