Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: På akuten är vi alla lika – den som är sjukast går först

Moderaternas kampanj med oseriösa oneliners inger misstanke om att avsändaren i själva verket ger blanka fanken i den vårdpersonalen som de säger sig vilja skydda.

Publicerad: 1 februari 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdModeraternaLäkareSjuksköterskor

Är du fattig eller rik, straight eller gay, trevlig eller supersur, kvinna eller man, svart, vit eller mittemellan, ber du mot altaret, mot Mecka, eller bara om nåd: detta är bara några av många saker som jag inte låter påverka vilken vård du får. Men med Moderaterna vid makten verkar sjuka och skadade människor förväntas ha ett utdrag ur brottsregistret i fickan så vi fattar på akuten vilka liv vi ska rädda och vilka medmänniskor vi istället ska låta dö bakom galler.

Moderaterna sprider visionen “Buset ska ha gräddfil till fängelset, inte till akuten”. Det står i direkt strid med hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf som slår fast att:

“vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.”

Dumsnacket om gräddfil ska förstås ses som en kampanj för att minska hot och våld mot sjukvårdspersonal, menar Moderaterna. Men det krävs inget brottsregister för att hota vårdpersonal. Även välbeställda personer, som aldrig ens gått mot röd gubbe är tyvärr fullt kapabla att hota och skrämma.

Den gräddfil Moderaterna talar om existerar bara i Moderaternas fantasi. Kriminella dör i förtid. Kriminella har högre risk för våldsam, drogrelaterad och sjukdomsrelaterad död. Kriminella är ofta själva brottsoffer. Om den som har det största behovet ska ges företräde till vården, kommer kriminella ibland ges företräde. Och ibland moderater!

Eftersom sjukvårdspersonal är skyldiga att till polis uppge om en misstänkt brottsling finns på sjukhuset undviker kriminella att söka vård. Tröskeln att söka vård är högre, inte lägre, än för befolkningen i stort. Det finns bara en gräddfil för “buset” och den går just till fängelset, och det är en gräddfil som sällan passerar sjukhuset. Människor avlider därför regelbundet i häkten, fängelser och fångtransporter.

I Sverige undantogs tidigare papperslösa från gruppen vårdbehövande, men bestämmelsen luckrades häromåret upp efter kraftiga protester från vårdpersonal. I USA tycker Trump att vårdpersonal ska slippa behandla homosexuella precis som de slipper vårda abortsökande.

Men i sjukvården får vi aldrig bry oss om vilka människor är, utan vad de behöver för vård. Precis som rättsväsendet aldrig får bry sig om vilka människor är, utan vad de gör. Trots det vill Moderaterna införa kroppsbestraffning utan föregående rättegång.

Det är enkelt men skamligt att plocka politiska poänger på en avskydd grupp. Det är svårare men hedervärt att komma med realistiska förslag på hur vårdpersonalens säkerhet ska stärkas, med hälso- och sjukvårdslagen och de läkaretiska principerna intakta. Varför inte pröva den så kallade Bergen-modellen, som används för att förebygga och bemöta hot och våld? Den har bland annat framgångsrikt använts inom psykiatrin, men även i resten av vården. Fast Bergen-modellen är det förstås svårare att göra fyndiga oneliners av.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev